Ранените пред укринската Върховна Рада вече са над 100

Свят

31-08-2015, 18:06

Снимка:

ua.korrespondent.net

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Провал на преговорите между Киев и сепаратистите в Минск

Това съобщи в тв обръщение кметът на Киев Виталий Кличко

Мощен взрив пред украинския парламент уби войници от охраната и рани над 100 души, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко. Още десетки пострадаха по-рано при схватки на полицията с демонстранти, съобщиха световните агенции.

"Национални гвардейци, млади хора, загинаха", каза Кличко в обръщение по тв.

Депутатът в радата Антон Герашченко потвърди, че един гвардеец с рана от куршум е бил откаран в болница и там е починал.

Размириците избухнаха, докато депутатите гласуваха конституционна реформа, която дава повече власт на проруските сепаратистки райони Донецк и Луганск. 265 от 368 народни представители подкрепиха поправките на първо четене. Вотът е в изпълнение на договорките от Минск.

От рано сутринта в понеделник пред Върховната Рада се събраха радиекални националисти и скандираха против реформата, веейки украински знамена. По обяд се чу силна експлозия. Според депутати по сградата на парламента е била хвърлена бойна граната. Гъст дим покри Площада на лонституцията в центъра на Киев. Пострадалите, главно военнслужещи от Националната гвардия, викаха за помощ. Двама души са с опасност за живота, други са ранени в главите, очите, крайниците, съобщи "Нюзру".

Преди това демонстрантите повалиха загражденията пред парламента и напираха към сградата. Те мятаха бутилки, камъни и димки по силите на реда, отнемаха им палките и щитовете. Полицаите отговаориха със сълзотворен газ и шумови гранати. Охраната успя да отцепи входа на парламента и депутати и журналисти останаха блокирани вътре.

Реформата дава повече правомощия на местните и областните съвети, по-специално на тези, които са в зоната, контролирана от проруските сепаратисти. Проектът разрешава създаването на така наречената "народна милиция".