КЗП подхваща лафки и магазини край училищата

Общество

31-08-2015, 17:54

Снимка:

gustonews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Ще следи пособията и облеклото за децата около 15 септември

От началото на учебната година Комисията за защита на потребителите ще започне да проверява дали магазините и лавките край училищата спазват забраната за продажба на цигари на деца под 18 г., обяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов днес пред журналисти.

Той увери, че в КЗП имат план как проверките им да бъдат максимално ефективни, но отклони въпросите за методите, които проверяващите ще използват, за да уловят нарушителите.

Започват засилени проверки и на ученическите пособия и облекло във връзка приближаването на 15 септември. След случая, при който деца бяха оставени без подслон в чужбина, ще се проверяват с повишено внимание и ученическите екскурзии.

От Комисията планират и засилени проверки във връзка с измами от търговци спрямо хора от третата възраст.

Ръководството на КЗП отчете и свършеното от началото на летния сезон на 2015 г. Проверките са били общо 2800 - на хотели, ресторанти и туроператори. Наложени са 205 акта за административни нарушения.

1470 от проверките са били по Южното Черноморие, където са били съставени 95 акта. Останалите 1330 проверки са извършени по Северното Черноморие. Там актовете са 110. Основно нарушенията са били свързани с разминаване между изискванията на категорията и реално предлаганите услуги - в местата за настаняване, и с предлагането на алкохолни напитки със съдържание различно от нормите за дадения вид алкохол.

15 заведения по морето са били затворени от Комисията.

Лабораторните изследвания на взетите от заведения 30 проби от алкохол са показали, че на едно място алкохолът е бил разреден, на друго на етикета на бутилката е пишело "ром", но съдържанието не е имало нищо общо с този вид алкохол, а на трето алкохолът е бил с по-висок градус от отбелязания върху етикета. Това е дало повод на проверяващите да сигнализират в НАП за евентуално избягване плащането на акцизи.

При опита на проверяващите да вземат проби от едно заведение в Слънчев бряг, то хлопнало врати само и само да попречи на Комисията. По-късно, когато служителите й все пак успели да влязат, се установило, че заведението не е лицензирано да предоставя такива услуги и е било затворено.

Проверки са били направени и в аквапаркове и увеселителни обекти, общо 112 на брой. 13 от тях са установили нарушения на изискванията за безопасност. 5 съоръжения в аквапаркове са били затворени временно, дейността на други шест е била окончателно преустановена.

При проверките си по Черноморието от Комисията са установили тревожно висок брой на местата за настаняване, които са недостъпни за хора с увреждания, казаха още от КЗП при отчета на дейността си за летния сезон на 2015 г.