338 души искат КС да отмени промените в Кодекса за социално осигуряване

Общество

31-08-2015, 06:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Те сезираха омбудсмана за местенето от частен фонд в НОИ

Омбудсманът Константин Пенчев да сезира Конституционния съд да отмени промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които бе въведена възможността за избор на осигуряване за пенсия между държавния и частните пенсионни фондове, искат 338 души, пише в. "Сега". В подписка, внесена в петък, те настояват, че промените погазват принципа на правовата държава, неприкосновеността на частната собственост, свободната стопанска инициатива и равенството между хората. Според тях скритата цел е "нездрав интерес да се национализират пенсионните спестявания", за да се използват за текущи плащания на пенсиите.

В края на 2014 г. финансовият министър Владислав Горанов успя да прокара идеята си осигурените, родени след 1959 г., да могат да избират дали да правят вноски за пенсия само в НОИ или и в частен пенсионен фонд. С последните промени от юли, докато не стигнат пет години преди възрастта за пенсия, осигурените ще могат да се местят всяка година. Миналата седмица кабинетът прие и наредба. След обнародването й осигурените ще имат реалната възможност да се осигуряват вече само в НОИ.

Промените са заявка за икономическа репресия, а многократното прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалните партиди крие съществени икономически рискове за хората, твърдят сезиралите омбудсмана. "Капиталовото натрупване във втория стълб има смисъл и полза, ако се извършва от самото начало на трудовата кариера на осигурените и продължи последователно през целия период. От съществено значение е личното участие за дълъг период от време, през който средствата се инвестират и върху тях се разпределя доходност, като се елиминират във възможно най-голяма степен колебанията в доходността на пазара. Затова участието в капиталов стълб от време на време, за година, две или пет, при което средствата на осигуреното лице се прехвърлят в държавен фонд, управляван и разходван по коренно различен начин, би донесло по-скоро загуби за лицата, отколкото ползи", пишe в писмото.

Подписалите се не са съгласни с "политиката по дискредитация на втория стълб", която цели да се ограничат правата на хората, избрали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ). Според КСО тяхната пенсия от държавата ще се намалява пропорционално на периода, в който са се осигурявали във втория стълб. И досега се предвиждаше пенсията от НОИ да е с 28% по-ниска заради петте процента от вноската, които отиват в капиталовия стълб. Според новите правила държавната пенсия ще се намалява с процент за времето, в което човек е внасял в УПФ, независимо че реши да прехвърли в НОИ натрупаните си средства.

Подписалите се не са съгласни и с това, че вноската за капиталовия стълб не беше увеличена от 5 на 7%. За сметка на това вноските ни за пенсия за НОИ ще се увеличат с по един пункт през 2017 и 2018 г. и така общата пенсионна осигуровка ще стане 19.8%. "Държавата обрича осигурените лица на неадекватен пенсионен доход, като намалява осигурителната вноска за тяхната допълнителна пенсия, а завишава вноската за ДОО, където пенсионният доход е в зависимост от политическата конюнктура. Подобен законодателен подход ясно показва, че "изборът" между ДОО и УПФ е наложен императивно", пише в писмото. Добавя се и че прехвърлянето от УПФ в НОИ е отказ от собственост върху лични спестявания и натрупаната върху тях доходност. Освен че в Сребърния фонд парите на хората няма да им носят доходност, те не се и наследяват, както е във втория стълб.

 РИСК

"Няма сериозен инвеститор, който да иска да бъде заложник на политическата фриволност и законодателното непостоянство на бизнес средата. Всяка рязка промяна в правната рамка, която показва държавническа непоследователност и с която се нарушават принципите на свободната пазарна икономика и се създава несигурност на бизнес средата, води до отлив на инвеститори независимо от сферата на дейност", пише в жалбата.