РБ решава днес как ще се явят на изборите

Най-доброто от печата

31-08-2015, 06:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цветанов опитвал да вербува реформатори

Шефът на изборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов се е обаждал на няколко представители на Реформаторския блок по места с покана да станат кандидат-кметове на ГЕРБ или с оферта да не излизат срещу партията на Бойко Борисов в местния вот наесен. Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок в парламента Радан Кънев. По думите му въпреки опитите натискът не е бил толкова сериозен, колкото преди местния вот през 2011 г. Кънев не назова имена на хора, към които е имало опити за „превербуване“, а Цветанов не отговаряше на мобилния си телефон, потърсен за реакция.
Днес ще е поредният тур от преговори в рамките на Реформаторския блок за начина на явяване на коалицията на местните избори на 25 октомври.
Водачът на ДСБ, седейки редом с лидерите на БЗНС Николай Ненчев и на НПСД Корман Исмаилов, обяви, че към момента това са трите партии от коалицията, които са потвърдили окончателно, че ще се явят съвместно на вота за кметове и общински съветници. СДС и ДСБ се очаква да заяват позиции по време на преговорите днес. В последните месеци официалната позиция на двете формации е за единна регистрация на РБ в ЦИК за изборите. По думите на Кънев „разкол вдясно няма да има“.
Спорове за кандидатите по места обаче има, а в общински центрове като Пазарджик, Видин, Перник, Сливен, Благоевград все още няма никакво съгласие за кандидат-кметове. В Пазарджик например представители на ДБГ говорели за подкрепа на действащия кмет Тодор Попов, но останалите партии не били съгласни. В Благоевград спорът бил между кандидати на СДС и на ДСБ, твърдят запознати с преговорите.
Основните опоненти на РБ наесен ще са БСП и ДПС, а една от целите - да не се допускат коалиции между партиите на Бойко Борисов и на Лютви Местан по места.