11 милиарда от дълга непокътнати във фискалния резерв

Общество

30-08-2015, 14:36

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Харчим само приходите в бюджета, които непрекъснато се увеличават, обясни премиерът

"Не харчим дълга, който взехме. 11 милиарда от него са във фискалния резерв. Използваме само средства от увеличените приходи в държавния бюджет". Това заяви днес във Варна премиерът Бойко Борисов, който беше гост на младежкия летен университет на ГЕРБ. Той обясни, че, ако правителството не било изтеглило кредита миналата година, това сега вече нямало да е възможно заради нестабилната политическа обстановка в региона със ситуацията в Гърция и Румъния.

Най-после намерихме точната формула за борба с корупцията и контрабандата. Това стана със звената, които създадохме. В тях влизат представители на митниците, данъчните, прокуратурата, ДАНС. Те работят по сигнали в масивите на всички тези институции. Така приходите за първата половина на годината са с 2,3 млрд. лева повече в сравнение с предходния период. Далеч съм от мисълта, че това ни е таванът. Сега ще излязат резултатите за третото тримесечие и ще видите, че приходите в бюджета продължават да растат, каза министър-председателят.

„Продължавайки по този начин, ще има пари не само за пенсионерите и майките, но ще запълним дупката в бюджета от 3,7% от БВП, която остави правителството на Орешарски, при положение, че от нас наследиха бюджетен излишък от 0,48%. Видяхме до какво доведе експериментът „Орешарски“ в банковата система. Бяха спрени всички европейски фондове. За втори път ГЕРБ идва на власт, този път в коалиция, и европарите пак биват пускани“, обясни той. Бойко Борисов заяви, че 2014 година е една празна година за България. „Полагаме усилия да спасим автомагистрала „Струма“, както и „Марица“ и Северната тангента на София. Ако изпуснем срока, трябва с бюджетни пари да ги правим и да върнем това, което сме взели от Европейската комисия. Абсурд е бюджетът да поеме такава тежест. Към момента се справяме добре – това е и оценката на Европейската комисия“, заяви премиерът.

"Всички тези, които губят милиарди в момента от затегнатия контрол на митниците, никак не им е приятно, че ние сме на власт. Те всячески мечтаят за ново правителство на Орешарски, когато нямаше никакъв контрол, дори директор на митниците нямаше", каза Борисов и даде примери за източване на държавата чрез енергетиката и мините.

Бойко Борисов обясни, че още преди шест години е водил разговори със заместник-председателя на Европейския парламент Антонио Таяни за европейските фондове. „Тогава България имаше „гигантското“ усвояване от под 1%. Дадоха ми съвет да сформираме екипи в правителството, да се обърнем и към местната власт, които също да създадат своите експертни екипи, които да направят така, че да се работи по европейски образец. В момента имаме към 93% усвояване на европейски пари. Министрите създадоха своите експертни екипи – особено в земеделието, в транспорта постигнахме много добри резултати. Процентът на грешките ни е под 2%, което е далеч по-добре отколкото в много други европейски държави“, каза лидерът на ГЕРБ.

По време на форума заместник-председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че България най-после има действаща икономика. „България е една от най-важните държави в Европа – с активен туризъм и много просперираща икономика. България днес е една много европейска държава“, каза Таяни.
„Относно инфраструктурата в страната Ви, си спомням, че едва когато Бойко Борисов стана кмет на София градът се превърна в европейска столица. Той е пример не само като министър-председател, но и като кмет. В момента има много кметове от ГЕРБ, които се справят чудесно и резултатите са видими в цялата страна“, заяви заместник-председателят на ЕП Антонио Таяни.