Експерт: Хората да бъдат обучени за признаците на тероризъм

Политика

28-08-2015, 10:26

Снимка:

©Getty Images

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Управляващите успокояват, но опасността е налична - част сме от ЕС, напомни проф. Радулов

Нивото на терористична заплаха навсякъде е най-високо в момента. Цяла Европа е застрашена. Ние сме част от ЕС и трябва да се чувстваме като част от ЕС. Това заяви за "Здравей, България" по Нова телевизия експертът по сигурността проф. Николай Радулов по повод нарастващите страхове от проникването на джихадисти в страната.


"Забелязвам в управляващите един стремеж да успокояват хората. Не е отминала тази опасност от евентуални терористични актове. Всеки ден има атаки на американски безпилотни апарати и се унищожават ръководители на "Ислямска държава". А групировката всеки път отвръща с терористичен акт", подчерта той.


Във връзка с петимата чужденци, които бяха задържани вчера на границата при нелегално влизане в страната, Радулов заяви:
"Не знам кой ги е нарекъл джихадисти. Но ние такива определения даваме на кой ли не. Нормално е да са заподозрени в съпричастност двама души, които имат в телефоните си такива снимки".


Той подчерта, че преминаването през зелена граница, когато хората си унищожават и документите, е "много опасно".
"Ние сме много странни хора. Когато идват големите тълпи, казваме, че трябва да има по-голяма бдителност. Като започнем да ги спираме, се питаме какво пък толкова са направили тези хора", коментира експертът.


"Истината е и, че по-лесно говорим за джихадисти, отколкото за продължаващите квартирни кражби и други престъпления. А Държавният департамент на САЩ казва, че няма никакви успехи в борбата с корупцията, с организираната престъпност и с наркотрафика", добави експертът. И поясни, че корупцията, тероризмът и организираната престъпност са тясно свързани, а в проекта на колектив, възложен от г-жа Бъчварова, за борба с тероризма - няма дума за корупция и организирана престъпност.


"Противодействието на тероризма не е работа, която се извършва след терористичния акт, защото тогава е късно, има жертви. Хората трябва да бъдат обучени за признаците на тероризма. В цял свят има брошури за такова обучение. Кога е основанието да се изготвят такива брошури, когато избухне бомбата ли", попита той.