Борисов: Военните са на границата за респект и сигурност

Политика

27-08-2015, 17:30

Снимка:

novinite.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Премиерът, министър Ненчев и словашкият му колега Мартин Глвач бяха на "Шабла 2015 г.“

Военните са на границата, за да внасят респект и повече сигурност. Това заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с помощта, която Българската армия оказва на Главна дирекция "Гранична полиция“, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона на Шабла. "Военните са много по-добре организирани, много по-бързо реагират“, каза премиерът Бойко Борисов.

По думите му - създава се по-добра спойка между "Гранична полиция" и армията в тези региони. "Не може десетки хиляди хора да минават около границата ни и ние да не вземем поне елементарни мерки - да си дислоцираме по-сериозни подразделения там“, каза още Борисов.

Премиерът, министърът на отбраната Николай Ненчев и словашкия му колега Мартин Глвач наблюдаваха заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 2015 г.“. Военнослужещи от военните формирования за противовъздушна отбрана на Българската армия заедно със свои колеги от зенитно-ракетен дивизион на ВВС на Словашката република, проведоха експериментални и съвместни бойни стрелби, съобщиха от МО.

Учението наблюдаваха и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и началникът на Генералния щаб на Словашката армия генерал-лейтенант Милан Максим. Присъстваха още народните представители от Комисията по отбрана и национална сигурност Христо Гаджев и Пламен Манушев, съветникът на президента по военна сигурност контраадмирал Георги Фиданов и съветникът на президента по отбрана и сигурност генерал-лейтенант (о.з.) Атанас Самандов, посланикът на Холандия Н.Пр. Том ван Оорсхот, военни делегации от Украйна, Сърбия и Полша и военни аташета, акредитирани в нашата страна, командирите на видовете Въоръжени сили и др.

"Не мога да не съм впечатлен и горд от изключителния напредък и от начина, по който се справиха младите ни летци“, заяви Бойко Борисов след стрелбите. Той отбеляза, че те се подготвят по нова методика и подготовката им е много успешна. Борисов изрази увереност, че скоро ще бъде сключено споразумение с Полша за ремонт на самолетите МиГ – 29.

"Надявам се, че това ще стане в рамките на тази година. Готов съм веднага след подписването на договора да ги обезпеча с необходимите суми, за които се договарят двете министерства на отбраната“, заяви Борисов. Отлични резултати отбеляза и министърът на отбраната на Словакия Мартин Глвач. Той посочи, че за първи път от 20 години формирования за противовъздушна отбрана от армиите на двете страни участват в съвместни стрелби.

"Смятам, че това е едно добро начало за съвместна подготовка на формирования от Сухопътните войски на България и Словакия“, заяви министър Мартин Глвач. Той отправи покана да бъдат провеждани съвместни подготовки и на територията на Словашката република. Благодаря на военнослужещите от Сухопътните войски, Военноморските сили и Военновъздушните сили за отлично свършената работа. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев, след проведените стрелби на формирования за противовъздушна отбрана на Българската армия на зенитен полигон Шабла.
Ненчев посочи, че през тази година, по време на учението "Шабла 2015“, са използвани нови техники, и то – много успешно.

Тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 2015 г.“ се провежда от 24 до 28 август 2015 г. на зенитния полигон на Военновъздушните сили, уточняват от МО. В него участваха над 1400 военнослужещи от Военновъздушните сили, Сухопътните войски и Военноморските сили, както и екипи от Служба "Военна полиция“ и Главна дирекция "Гранична полиция“. В стрелбите на Шабла съвместно с българските си колеги участваха и близо 60 военнослужещи от зенитно-ракетен дивизион на Военновъздушните сили на Република Словакия.

В учението бяха използвани зенитно-артилерийско въоръжение и различни типове зенитно-ракетни комплекси на Българската армия. Тренировките на зенитния полигон в Шабла на военните формирования за противовъздушна отбрана на Българската армия са с над 20-годишна история. През тази година за първи път и екипажи на изтребители МиГ-29, самолети Су-25 и L-39 и вертолети Ми-17 от авиобазите в Долна Митрополия, Безмер и Крумово също усъвършенстваха уменията си по поразяване на въздушни и надводни цели.

Учението допринася за повишаване на подготовката за действие при криза на формированията на Българската армия за противовъздушна отбрана. Ръководител на "Шабла 2015 г.“ беше командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, а директор – заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Анатолий Кръстев.