Препоръка: Превозвайте децата в предпазни седалки

Общество

27-08-2015, 10:58

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

70% от загиналите в катастрофи малчугани са пътници в автомобилите на родителите си

70% от загиналите в катастрофи деца са пътници в автомобилите на родителите си. Това заяви пред "Фокус“ Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. По думите му много по-малка част от децата загиват като пешеходци и велосипедисти.


"Основният, генералният проблем е, че българинът все още не се е научил да превозва детето си в обезопасителна детска седалка“, коментира Тодоров. Той отчете като пропуск в образователната система недостатъчния брой часовете по пътна безопасност и допълни, че на децата трябва да им бъде предоставяна информация по такъв начин, че да бъде привлечено вниманието им.


"За съжаление, в големите градове тъй нареченото "приложно колоездене“ не е достатъчно добре развито. Въпреки това в европейски мащаб България има доста добри резултати. Но най-често умението за майсторско управление на велосипед се добива в малките градове“, добави Владимир Тодоров. Той припомни, че представители на "Пътна полиция“ са провеждали открити уроци с децата, за да ги запознаят с правилата за движение по пътищата.


"Друг интересен подход, който се практикуваше преди години – представители на "Пътна полиция“ с униформи, с всичките си атрибути, от които децата много се впечатляват, даже с полицейски мотори, с полицейски коли идваха и правеха открити уроци и обясняваха най-важните правила“, обясни Тодоров. Председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи добави, че модерните технологии също могат да бъдат използвани, при обучението на децата.


Владимир Тодоров поясни, че трябва да се правят проверки около училищата за това, как родителите превозват децата си.
"Необходимо е родителите да изберат най-безопасния маршрут на детето за училище“, каза още той.
Относно автомобилните гонки Тодоров бе категоричен, че нерегламентираните състезания на пътя трябва да бъдат квалифицирани като хулиганска проява.


"Другият подход е да се създадат необходимите условия, така че тези, които искат да се състезават, да го правят на пригодени за това места, без да застрашават живота на другите“, каза още Владимир Тодоров.