Предлагат поведението да е част от балообразуването за прием в гимназията

Общество

27-08-2015, 09:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

МОН да създаде условие за спокойна работа на учители и директори

Синдикат „Образование" към КТ "Подкрепа" е предложил някои промени в механизма на балообразуване при приема на ученици след седми и осми клас за прем на ученици в държавните и общински училища, пише news.bg .

Синдикатът предлага въвеждане на нов конпонент при балообразуването - „Поведение", който да носи 4 точки при формиране на бала. Учениците, на които е наложена мярка или наказания, регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета да бъдат лишени от този компонент. Този компонент ще бъде първата стъпка в посока за по-добро българско образование, защото в образователния конгломерат има два равностойни стълба: обучение и възпитание, твърдят от синдиката.

"За съжаление вторият много важен клон възпитание беше забравен поради делегираните бюджети и необузданата политизация на образователната система, която допусна налагането на два паразитни приоритета: икономии на държавата за сметка на качественото образование и диктат на родителите по отношение на организация на системата и оценяването на ученици от учители. Последните 25 години показаха, че учителите сами без подкрепа от институции, без партниране от родители не могат да се справят с доброто възпитание, което да доведе до европейските и световни стандарти на доброто образование", коментират от синдикалистите.

Синдикат „Образование" към КТ "Подкрепа" подкрепяли безрезервно новата философия на МОН към въвеждане на многообразие в избора на балообразуващи предмети, като се отчита и запазва конкретиката на съответните профили или професии. Така при различните профили, за които ще кандидастват учениците след основно образование, ще трябва да показват резултати по всички изучавани предмети, а не както беше досега-акцент към само два от изучаваните предмети и осакатяване на подрасващите и лишаване от знания по повечето от изучаваните предмети.

Синдикатът настоява МОН да създаде условие за спокойна работа на учители и директори, ангажирани с изпитите и гарантира тяхната неприкосновеност. Учителите-квестори да бъдат със статут на държавни експерти за деня на изпита, а тяхното възнаграждение и разходи, като дневни и пътни, да бъдат гарантирани от МОН.

МОН да поеме ангажимент да не се допускат необосновани обвинения, без доказателства към учители и директори, участващи в изпитната кампания, настояват от синдиката.

"Нека българското общество разбере, че държавното външно оценяване и държавните зрелостни изпити кореспондират с труда на десетките хиляди учители-квестори и организацията от хиляди директори на училища", призовават от синдиката.