17 наши фирми в класация Топ 500

Най-доброто от печата

27-08-2015, 08:58

Снимка:

progress.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Международният кредитен застраховател „Кофас“ е за страните от Централна и Източна Европа

Броят на българските компании в класацията Топ 500 на международния кредитен застраховател „Кофас“ за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) расте. В подреждането за 2014 г. вече са включени 17 наши компании спрямо 13 предходната година. Критериите са били ръст на оборота и назначените служители спрямо предходната година.

Общият оборот на българските фирми, включени в подреждането, достига 17,99 млрд. евро. Това е увеличение с 4,24% на годишна база.

Новите компании в класацията са шест - „Адванс Пропъртис“, АЕЦ „Козлодуй“, „Софарма“, БТК, „Метро Кеш енд Кери“ и Мтел. Има и две фирми, които са отпаднали – „Нафтекс Петрол“ и „Табак Логистик Груп“.

Останалите БГ фирми в класацията са предимно от енергийния сектор. Най-напред в подреждането е „Лукойл Нефтохим Бургас“, която заема 23-о място. Дори годишният спад в оборота на компанията с 14,5% до 3,33 млрд. евро не е успял да я измести от предните позиции. На второ място сред българските фирми и на 26-о в подреждането е Българският енергиен холдинг (БЕХ). Оборотът на дружеството за 2014 г. е 3,17 млрд. евро и се е увеличил с 8,8% за година. На трета позиция сред нашите фирми и на 52-о в общото подреждане е „Аурубис България“. Годишният оборот на компанията е 2,11 млрд. евро, но се свива със 7 на сто. Печалбата на компанията обаче нараства с близо 216% до 61 млн. евро.

Освен тях в класацията са включени още „Лукойл България“, НЕК, „Булгаргаз“, „ЧЕЗ Електро България“, „ОМВ – България“, „Кауфланд“, „Сакса и Петрол“.
„Оборотите на българските фирми като цяло нарастват, но със сравнително по-малки стойности, което пък премества компаниите по-надолу в класацията“, коментира Милена Виденова, управител на „Кофас“ за България.

Челните места в класацията са заети от дружества, опериращи в Полша, Унгария и Чехия. Голяма част от тях работят в петролния бранш и автомобилната индустрия. Общият оборот на всички компании, включени в класацията, е 572 млрд. евро.