ЕК: Европейски приемен център може да има и в Унгария

Свят

26-08-2015, 14:15

Снимка:

©Yves Herman

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

В т. нар. "Гореща точка" се преразпределят мигрантите, незаконните се връщат

В Унгария може да бъде създаден Европейски приемен център, който да помага в обработването на молбите за убежище на мигранти, пристигнали от Гърция, обяви Европейската комисия, цитирана от "Франс прес".


"Готови сме да създадем "гореща точка" в Унгария, тъй като тази страна има нужда от подкрепа", каза на пресконференция говорителката на ЕК по имиграционните въпроси Наташа Берто.


Над 2000 мигранти влязоха в понеделник през сръбската граница в Унгария, която се явява външна граница на Шенгенското пространство. Унгария ще трябва да обработи молбите им за убежище, тъй като връщането им в Гърция (входна държава към ЕС) е забранено с решение на Съда на ЕС от декември 2011 г. поради опасност от нечовешко или унизително отношение в тази страна, припомни ЕК.


"Горещата точка" е финансиран от ЕС център за преразпределяне, намиращ се в страните на пристигане на мигрантите. Задачата на тези центрове е да регистрират и определят вида на мигрантите, за да се разграничат лицата, които имат право на убежище в Европа, от незаконните икономически имигранти, и да организират връщането на незаконните имигранти, обясни френският вътрешен министър Бернар Казньов при представянето на тази инициатива.


Такъв център е създаден в Катания (Италия), а друг е планиран в Пирея, Гърция.
Досега не е постъпвала молба от Унгария, но европейските екипи могат да бъдат разположени достатъчно бързо, каза говорителката на ЕК.