ГЕРБ и Реформаторите само със 7-8 общи кандидат-кметове

Политика

26-08-2015, 09:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

РБ ще издигне като свои кандидати български мюсюлмани и това е част от разграбването на монопола на ДПС.

Само на 7-8 места в страната реформаторите и ГЕРБ ще имат обща кандидатура за местните избори. РБ може да подкрепят бивш кандидат на ДПС, стана ясно от думите на Радан Кънев пред Нова телевизия.

"Реформаторският блок не трябва да бъде вече разпасаната команда, както на моменти до сега се показваше". Това заяви съпредседателят на парламентарната група на реформаторите и лидер на ДСБ Радан Кънев.

За него въпросната "разпасаност" се изразява във факта, че повечето министри на блока не са получавали подкрепа от партиите в пленарна зала, а са получавали единствено партизански натиск за назначения.

"Вижте Закона за лечебните заведение и Закона за здравното осигуряване, при които на Петър Москов му побеля и другата половина от косата. При гласуването им ние бяхме половината депутати в зала, а ГЕРБ бяха всички. Такава липса на дисциплина...", възмути се Кънев.

Според него дългоочакваната обща регистрация за единно явяване на предстоящите местни избори на партиите от РБ е апаратна тема и технически такова споразумение не е проблем. Лидерът на ДСБ потвърди, че едва на 7-8 места в страната коалиционните партньори ГЕРБ и РБ ще се явят с общ кандидат.

Интересен факт е възможността от блока да подкрепят и бивш кандидат на ДПС, който в момента е кмет на община Борино в Смолянска област. Припомняме, че тази подкрепа разкри зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Г-н Цветанов играе една роля, която е на ДПС, и не мисля, че трябва да го прави", постави оценка на колегата си Кънев.

Той използва момента да се похвали, че РБ също ще издигне като свои кандидати български мюсюлмани, като това е част от разграбването на монопола на ДПС. Най-важната политическа задача за следващите два-три месеца е РБ и ГЕРБ да опровергаят заедно твърденията, че ДПС участва в управлението на страната, убеден е Радан Кънев.

По отношение на законодателните промени съпредседателат на "реформаторите" в парламента разкри, че още на 1-2 септември ще се срещне с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят парламентарната подкрепа. Кънев и Борисов обаче вече са успели да се обединят около задачата септември да е месецът за конституционни промени.

Радан Кънев си спомни и "горещото" гласуване на искането на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум и изненадващото орязване на два от въпросите - за задължителното гласуване и за мажоритарния избор на народни представители.

"За пултовете на ГЕРБ не мога да отговарям, но не мисля, че несносните обяснения изграждат доверие в обществото", коментира ДСБ лидерът. Според него самия отпадането на въпроса за задължително гласуване от националното допитване е било в интерес на обществото. "От първия момент на този референдъм аз мисля, че това е лош политически акт", отсече Кънев.