Затвор за пускане на повреден асансьор

Най-доброто от печата

26-08-2015, 09:15

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Техници прибират суми за ремонт без фактури

Наказателна отговорност за самоволно пускане на спрян заради повреда или липса на поддръжка асансьор предлагат от Дър­жавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Санкцията ще бъде записана в новия закон за технически надзор Текстът му в момента се съгласува между заинтересованите ведомства.
“Причината да поискаме подобна мярка е масовата практика асансьори и други опасни съоръжения да бъдат пускани в експлоатация самоволно от собствениците или ползвателите, след като са били спрени и запечатани от нас”, каза председателят на агенцията Сте­фан Цанков. “Пос­лед­ният случай е от хотел в голям черноморски курорт. Там установихме, че
за асансьора отговаря човекът, който сменя крушките
по стаите и настройва телевизорите и няма необходимата квалификация да поддържа подемника. При последната ни проверка съоръжението бе спряно, но имаме информация, че след като нашите инспектори са си тръгнали, то е било пуснато отново”, добави той.
“Ние не запечатваме съоръжения безпричинно
а защото са опасни. Не може някой, защото щял да му се провали сезона, да прави каквото иска. Да е мислил преди това и да провери асансьора дали е годен за употреба и да е сключил договор за поддръжка. За агенцията водеща е безопасността. При инцидент в някой курорт целият туристически сезон ще се компрометира, а не само на един хотел”, категоричен е шефът на агенцията.
Според Цанков от началото на годината обаче броят на спрените асансьори бавно, но сигурно намалява. По думите му сега акцент в работата на ведомството са новите подемници, защото зачестяват проблемите след пускането им. “Това става главно при евтини съоръжения, глобени от малки фирми. Сега ги проверяваме една по една”, поясни той.
Немалка част от фирмите за надзор и поддръжка на асансьорите прибират пари от клиентите и не им издават фактури, са констатирали още от ДАМТН. Много от тях работят в сивия сектор, като делът им достига 75%. От началото на годината са хванати 7. “Това е нелоялна конкуренция пряко влияеща върху безопасността”, категоричен е шефът на агенцията. “За съжаление нерядко се стига до там, че за поддръжка на асансьора живущите във входа плащат по-малко, отколкото за чистачка. Как съоръжението ще бъде изправно само срещу 40 лв. на месец? Безплатна безопасност няма”, смята Цанков.