Нови 823 млн. лева на влог само за месец

Най-доброто от печата

26-08-2015, 08:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Има тенденция към спад на лошите кредити

С 823 млн. лв. са се увеличили депозитите в банки през юли по данни на БНБ. Ръстът е значителен спрямо предходните месеци от началото на годината. През юни банковите влогове се увеличиха с 334 млн. лв., а през май - с 393 млн. лв.
Тогава финансисти обясниха забавянето на темпа на спестяванията със спада на лихвите по депозитите. Средната доходност по новите срочни влогове за граждани се понижи до 1,29% в евро и до 1,59% в левове. Средната лихва по фирмените депозити вече е дори под 1%.
Това обаче не се е отразило на стимулите за спестяване през юли. Миналия месец средствата по влоговете на фирмите са се увеличили с 589 млн. лв. и така по техните сметки са натрупани общо 16,44 млрд. лв. Спестяванията на гражданите се увеличават с 256 млн. лв. до 40,84 млрд. лв. Намаление се отчита единствено при депозитите на финансовите предприятия.
В същото време данните на БНБ показват, че кредитирането остава свито. През юли заемите за бизнеса намаляват с 91 млн. лв. спрямо предходния месец. Така общият размер на отпуснатите фирмени кредити достига 30,69 млрд. лв. Жилищните кредити също намаляват през юли с 9,5 млн. лв. Леко съживяване се отчита при потребителските заеми, които се увеличават с 15,6 млн. лв.
ТЕНДЕНЦИЯ
Спад при лошите кредити
9,11 млрд. лв. са лошите и преструктурираните заеми в банковата система към края на юли, без да се включват средствата, отпуснати като овърдрафт. Това означава, че за един месец проблемните кредити са намалели с 57 млн. лв., показват данните на БНБ. Делът на лошите и преструктурираните заеми в общия кредитен портфейл на банките е 23,46% към края на юли. За сравнение предходния месец той беше 24,09 на сто. Въпреки това още през май от Уникредит прогнозираха, че нивото на лошите кредити у нас ще остане сравнително високо до края на годината спрямо останалите държави от региона на Централна и Източна Европа.