Борисов в Туркменистан: Да развием товарен жп превоз Варна – Туркменбаши

Политика

25-08-2015, 11:56

Снимка:

24 часа

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Домакините проявиха интерес към опита ни в градската среда и инфраструктурното строителство

Българските строителни фирми разполагат със значителен капацитет и опит, който може да бъде използван изключително успешно в изграждането на инфраструктурата на Туркменистан и в реализираните мащабни строителни програми. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Туркменистанският президент прояви особен интерес към българския опит в областта на развитието на градската среда и инфраструктурното строителство, предаде "24 часа".

Двамата лидери обсъдиха и възможностите за съвместни действия в областта на международния транспорт, в частност по-активното използване на потенциала и големия ресурс на българските черноморски пристанищни терминали и развитието им като интермодални центрове за транзитните превози на товари от Западна и Централна Европа през Черно море към Азия. Според Бойко Борисов, има потенциална възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна – Туркменбаши през Поти, Тбилиси и Баку.

"Реализирането на Транскаспийския газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция. Това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни“, посочи Бойко Борисов по време на срещата в туркменистанската столица Ашхабад. Бойко Борисов и Гурбангули Бердимухамедов обсъдиха възможностите за задълбочаването на сътрудничеството между България и Туркменистан в областта на енергетиката. Премиерът Борисов подчерта важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на Европейския съюз, включително и на България, в контекста на възможността за диверсификация на източниците и пътищата на доставка на природен газ за Европа чрез реализирането на Транскаспийския газопровод. Българският министър-председател изрази и интерес към възможностите за участие на български компании в проучването и добива на нефт и природен газ, както и в изграждането и техническото обслужване на електроенергийната, газова и нефтената инфраструктура на територията на Туркменистан.

От своя страна президентът Бердимухамедов посочи необходимостта от засилване на икономическите връзки и двустранната търговия между двете държави. По думите му, Туркменистан цени изключително високо България и има готовност за засилване на сътрудничеството и инвестициите със страната ни.

Бойко Борисов и Гурбангули Бердимухамедов дискутираха и необходимостта от съвместни действия в сферите на туризма, образованието, науката и културата, включващи обмяна на опит, обучение на специалисти и инвестиции в конкретни проекти.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази специална благодарност към Бердимухамедов за поканата за това официално посещение, което е първа официална визита на български премиер в Ашхабад. Двамата лидери заявиха категоричното си намерение двустранният диалог да придобие регулярен характер.