Бойци на ПКК взривиха ключов газопровод за ЕС и нас

Свят

25-08-2015, 10:43

Снимка:

©Thinkstock/Guliver

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Транспортирането по Баку-Тбилиси-Ерзурум е прекратено, огънят се потушава

Взривиха газопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум, по който в бъдеще трябва да потече азерският газ от находищата в Каспийско море по "Южния газов коридор" за страните от Европейския съюз, включително за България. Отсечката е ключова за енергийната сигурност на ЕС и без нея не е възможно снабдяване с алтернативно "синьо гориво".


Група терористи взриви участъка на газопровода в района на турската провинция Карс, предаде БГНЕС. От местната администрация заявиха, че терористичният акт е "организиран от бойци на Кюрдската работническа партия /ПКК/".


Експлозията стана късно сноши, като в нападението са участвали около 20 бойци. По данни на местната телевизия транспортирането на газ е прекратено и в момента огънят се потушава.


На мястото на инцидента са пристигнали силите за сигурност. Всички близки райони се контролират от жандармерията и военните. Съобщава се и за престрелки с бойците.
Газопроводът Баку-Тбилиси-Ерзурум беше официално открит на 25 март 2007 г.


Дължината е 970 км /442 км в Азербайджан, 248 км в Грузия и 280 км от грузинско-турската граница до Ерзурум/. По него се предвижда да се транспортира "синьото гориво" /16 милиарда куб.м./, което ще бъде добито в рамките на проекта "Шах-Дениз 2" през 2019-2020 г. От Баку-Тбилиси-Ерзерум природният газ ще влиза в Трансанадолския газопровод и 6 милиарда ще остават за нуждите на Турция.


Останалите 10 милиарда ще достигнат Гърция и оттам по Трансадриатическия газопровод ще отиват за страните от Европейския съюз. От Гърция ще бъде направено едно отклонение за България, която вече се е договорила да получава около 1 милиард куб.м. азерски газ.


Европейският съюз разглежда азерския газ от "Шах Дениз" като ключов за своята енергийна независимост от Русия.