Защо главният прокурор Цацаров поиска оставката на шефа на "Антимафия"

Най-доброто от печата

25-08-2015, 06:46

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Светлозар Костов отложил затвора на Росен Петров-Животното, след като бандитът се скрил 3 пъти от отвеждане зад решетките

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Висшия съдебен съвет предложение за отстраняване от длъжност, а после и дисциплинарно освобождаване на шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов, съобщиха вчера от институцията..

Искането е да бъде образувано дисциплинарно производство срещу спецобвинителя, след като проверка е установила драстични нарушения в дейността на Костов в последните 2 години, по които има вече образувани 4 дисциплинарни производства.

Въпреки многото проверки за нарушения обаче вече втора година ВСС странно бавела приключването на дисциплинарните производства срещу Костов (виж карето на 15-а стр.), учудват се магистрати.

Най-драстичното нарушение, за което Цацаров иска оставката на Костов, е заради отлагането на изпълнение на присъдата на Росен Петров-Животното от бандата на Златомир Иванов-Баретата.

“24 часа” научи, че при допълнителна проверка станало ясно, че Костов е отложил затвора на Животното, след като е бил уведомен, че бандитът се скрил 3 пъти от съдебната охрана, която трябвало да го отведе зад решетките. Според източници на вестника запознати със сигнала до ВСС, най-вероятно бандитът е опитвал с измама да забави влизането си в затвора, защото едва след като е бил търсен на адреса си и се крил от властите, той се “сетил”, че има сериозен проблем с менискуса на коляното, а след това адвокатът му е внесъл искане за отлагане на наказанието заради този “внезапно” появил се здравословен проблем.

Истинско недоумение будел и фактът, че Светлозар Костов изобщо не се е усъмнил в предоставената оскъдна документация за влошеното здравословно състояние на Петров, като там само в един документ пишело само на латински диагнозата за проблем с менискуса. Шефът на спецпрокуратурата обаче не поискал никакви допълнителни експертизи, които да докажат дали здравословното състояние на лейтенанта на Баретата наистина е лошо. В същото време, докато по документи се е правил на тежко болен Животното е напускал спокойно дома, буйствал е на футболни мачове и е отишъл на почивка на морето, стана ясно по-късно.

Петров беше задържан, докато почива в Несебър преди две седмици, а в началото на месеца от полицията установили, че е бил сред най-активните участници във футболната агитка на ЦСКА, предвождана от Гриша Ганчев, която нахлу в зоналния съвет на БФС на Националния стадион “Васил Левски”.

Петров е трябвало да влезе в затвора за 5 години, но това не е станало с одобрението на Костов, който на 17 юли е отложил изпълнението на наказанието. Дни преди това наблюдаващата прокурока по случая с Животното е изразила писмено становище, че здравословното състояние на осъдения наркодилър няма да е проблем за излежаването на присъдата му.

Още на 15 юни 2015 година е влязло в сила съдебно решение, според което Росен Петров е трябвало веднага да бъде вкаран в затвора, за да излежи освен последната присъда от 3 години и 3 месеца и още 2 години от предишно условно наказание.

Две седмици след това обвинителят, който се занимава с привеждане в изпълнение на наказанията, е уведоимил Министерството на правосъдието, за да може по най-бързия начин Съдебна охрана да отведе Росен Петров в затвора.

Едва след като властите започнали да издирват осъдения бандит, докато той се криел, адвокатът му внесъл на 10 юли молба за отлагане на наказанието. Като причина били посочени увредени връзки и менискус на коляното, които налагали операция, планирана във ВМА за 3 септември. При преодставянето на 3 документа наблюдаващият прокурор писмено изразил становище, че няма доказателства Петров да страда от толкова тежко заболяване, което да е пречка за изтърпяване на наказанието при определени условия. Същият обвинител се е мотивирал, че ако се налага, Животното може да бъде изпратен за операция със заповед на шефа на затвора, вместо да се бави вкарването му зад решетките.

По същото време шефът на специализираната прокуратура е бил уведомен, че от съдебната охрана три пъти търсили Животното на адреса му на 8-и, 10-и и 13-и и не бил намерен. От документите става ясно, че Петров първо се е скрил, за да не бъде вкаран в затвора, а после адвокатът му е поискал отлагане. Въпреки тези съмнителни обстоятелства обаче Светлозар Костов, без да се усъмни, отложил затвора. От административната проверка, предоставена на ВСС, става ясно още, че магистрати са категорични, че необяснима и обезпокоителна в този случай е и липсата на каквато и да е критичност към поведението на осъдения от шефа на “Антимафия”. Апелативните обвинители смятат още, че Светлозар Костов грубо е нарушил изпълнението на служебните си задължения и умишлено не е спазил изискванията на закона, мотивирали са се те до ВСС.

Очаква се ВСС да разгледа искането след лятната си ваканция през септември. Ако бъде образувано производство срещу спецпрокурора, то ще е четвъртото подобно срещу него. Две от производствата бяха образувани по искане на главния прокурор, а трето - по предложение на кадровиците. До момента обаче нито една от дисциплинарките не е приключила.

Срещу магистрата има още 3 дисциплинарки, ВСС ги бави
Срещу шефа на специализираната прокуратура Светлозар Костов има образувани още три дисциплинарни производства във ВСС. Две от тях са по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров и едно по искане на 11 членове на съвета. Нито едно не е приключило.

Четвъртото предложение, което е за нарушение при изпълнение на наказанието на Росен Петров-Животното, е на шефката на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова.

Третата дисциплинарка бе образувана съвсем наскоро - през юни.

Друго дисциплинарно производство започна през април 2014 г. Сред причините, които посочиха 11-те членове на ВСС, бяха: уронване престижа на съдебната власт, неетично отношение към подчинените и нарушение на принципа на случайното разпределение на делата.

Костов привлече вниманието на ВСС в края на 2013 г.

Тогава той се кандидатира за шеф на апелативната спецпрокуратура заедно с Даниела Попова. Постът бе свободен след избирането на Борислав Сарафов за зам. главен прокурор.

Костов загуби надпреварата с 19 на нула гласа. Той обясни пред медиите неуспеха си с промяната в конюнктурата в държавата и в прокуратурата. ВСС отвърна светкавично на удара и без дебат възложи проверка на спецпрокуратурата.

Етичната комисия също се занима с прокурора след писмо на негови подчинени. Те поискаха ВСС да вземе мерки срещу техния началник.

Магистратите се почувствали обидени от изказването, че работата им зависи от промяната на политическата “конюнктура”.

Последва второ писмо, че Костов оказвал натиск върху седем прокурори. Те се оплакаха на ВСС, че шефът им издал заповед да бъдат изведени от кабинетите си и да бъдат настанени в стаи заедно със следователите. Последва пълната проверка на работата на спецпрокуратурата, разпоредена от Цацаров. Тя показа, че институцията се проваля при разследването на данъчните дела.

Година по-рано през лятото на 2013 г. магистрати от специализираната прокуратура бяха притеснени от много унизителна според тях заповед за облеклото и външния вид на прокурорите от тази институция.