Министър Танев иска криминализиране на "мъртвите души" в образованието

Политика

24-08-2015, 18:14

Снимка:

offnews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Обещава увеличение на учителските заплати и реални цени на учебниците

Криминализиране на "мъртвите души” в образованието, повишение на учителските заплати и въвеждане на реални цени на учебниците са сред основните приоритети на Министерството на образованието. Това каза в Пловдив министърът на образованието проф. Тодор Танев, цитиран от БТА

Той бе в града, за да се запознае на място с пораженията, които пожар нанесе на сградата на помощното училище "Стефан Караджа”.


Според министър Танев проблемите в сферата са натрупвани не с години, а с десетилетия и няма как да бъдат решени за няколко месеца. По думите му обаче има достатъчно много резерви за тяхното разрешаване.

Броят на "мъртвите души” трябва да бъде сведен до минимум, което според него може да се постигне, ако го подкрепят и народните представители. Друг приоритет са учителските заплати, както и борбата, по думите на министъра, с една от "язвите на българското образование” - завишените цени на учебниците.

"Имаме някои близки до криминалните практики в тази област, може би се помага и от самото министерство, но вече проведохме една голяма среща с издатели, която ни даде ценна информация”, обясни Тодор Танев.

Той добави, че в тази връзка предстои и втора среща на министерството с директорите на всички районни инспекторати по образованието на 1 септември в Камчия. Провеждането й е в ритъма за по-доброто започване на новата учебна година, коментира министърът.