Лафазанис получи мандат за сформиране на правителство

Свят

24-08-2015, 16:47

Снимка:

greece.greekreporter.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Опонентът на Ципрас ще го ползва проучвателно за екип, който ще е срещу меморандумите

Лидерът на отцепилата се от СИРИЗА парламентарна група "Народно единство“ Панайотис Лафазанис, който се обяви против споразумението с международните кредитори, е получил от гръцкия президент Прокопис Павлопулос мандат за формиране на правителство, предава ERT.

"Ще използвам мандата за това, да проуча възможностите да формирам правителство, което ще бъде срещу всякакви меморандуми“, подчерта Лафазанис в беседа с президента.

Според гръцката конституция, в случай на предсрочна оставка на правителството, президентът на републиката е длъжен да предложи на няколко опозиционни партии да сформират свои министерски кабинети, ползващи се с подкрепата на парламента.

Всяка партия разполага с тридневен срок. В случай, че нито една от тях не успее, ще бъде назначено служебно правителство, оглавено от председателя на Върховния съд на страната Василики Тану-Христофилу, и ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори.

По-рано лидерът на гръцката опозиционна партия "Нова демокрация“ Вангелис Меймаракис не успя да се възползва от мандата и правото за формиране на правителство премина към Лафазанис.