ЕК ще отпусне допълнителна помощ на млекопроизводителите

Политика

24-08-2015, 16:00

Снимка:

dailystar.com.lb

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Комисарят по земеделието Фил Хоган обеща да е готов с мерките до 7 септември

Европейската комисия ще предложи допълнителна помощ на млекопроизводителите, съобщи комисарят по земеделието Фил Хоган след срещи в Брюксел с премиерите на Литва и Латвия.

Хоган не даде подробности, но обеща да е готов с мерките до 7 септември, когато министрите на земеделието се събират на извънредна среща.

Сега, когато разбрахме, че президентът Путин удължава с още 1 година забраната за внос на тези продукти, ние предлагаме преоценка на нашите позиции в рамките на следващия Съвет на министрите по земеделието. На 7 септември ще сме в състояние до отговорим на опасенията не само на Латвия, но и на всички членки на Европейския съюз, каза Хоган.

Секторът на млекопроизводството в Латвия е намерил нови пазари, но за това се изисква много време и фермерите търпят загуби, обясни министър-председателят на страната Лаймдота Страуюма.

"Износът на латвийски млечни продукти намаля с 40%, а приходите на фермерите паднаха с 28%. Очакваме с нетърпение дискусията за това как да подпомогнем земеделските производители", поясни Страуюма.

Няколко страни от Европейския съюз настояха за намеса на Брюксел за увеличаване изкупните цени на млякото, които паднаха драстично.

Това доведе до по-големи производствени разходи и загуби за сектора. Като причина се посочва освен контра-ембаргото на Русия, най-вече ниското търсене в Китай.