Георги Братоев: Не съм спирал да бъда част от националите

Достигането до полуфинал на европейското трябва да е основна цел за нас

Георги Братоев ще се бори за своето място в състава за европейското първенство по волейбол в България. Вчера той и съотборниците му се качиха на високопланински лагер на Белмекен. Пред "7 дни спорт" Братоев сподели очакванията си за подготовката и турнира и коментира решението на брат си Валентин да се откаже от националния отбор.
    
 - Отново си част от националния отбор. Какво очакваш от подготовката и от европейското първенство след това?
- Честно казано, нямам никакви очаквания. "Отново" не е много точно, защото аз не съм спирал да съм част от националния отбор, макар в последните два турнира да се получи така, че да не съм в състава. Всичко е нормално. Очаквам да се получи интересно европейско първенство в България.
- Първата половина от лятото бе позитивна за теб с финала и медалите в Баку. Има ли по-различна емоция от това, че предстои европейско именно в България?
- Винаги емоцията да играеш вкъщи е различна, защото е супер да радваш публиката, която пълни залите. Да, резултатът в Баку беше положителен за нас, както и за всички, които обичат волейбола.
- Има играчи, които се връщат след доста време отсъствие (б.а., Боян Йорданов и Николай Учиков). Какво можем да постигнем на европейското с тяхна помощ?
- Смятам, че щом са повикани, значи имат място тук. Това са играчи, които са се доказали. Какво можем да постигнем, зависи от нас. Имаме добра група. Достигането до полуфинал трябва да е основна цел за нас.
- Дава ли ти спокойствие фактът, че вече имаш клубен отбор?
- Не мога да кажа, че в последните години по време на месеците с националния отбор съм мислил за това, дали имам клубен отбор, или не. Плюс за мен е, че отивам в отбор с традиции като "Тренто". Това ми дава възможност да се развивам.
- Какви са твоите шансове да попаднеш в състава за европейското?
- Моите шансове са точно 33,3%, което е средноаритметично, при положение че има трима разпределители и 100% шанс за тримата.