Близо 90 разходомера са затворени след проверка

Портфейл

23-08-2015, 15:20

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

В над 60% от случаите нарушенията са на по-малките бензиностанции

87 разходомера са затворени при проверките по бензиностанциите. При тях са констатирани отклонения над нормата между отчитаното на колонките и реално зареденото гориво или е компрометирана целостта на пломбата.

Установено е, че в над 60 % от случаите констатираните нарушения са на малки бензиностанции, като техният брой достига 53. В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера, става ясно от съобщението на Министерство на икономиката.

От ведомството поясняват, че в последния ден от поставения от премиера Бойко Борисов срок по бензиностанциите в страната са проверени 10 862 разходомери.

По време на заседанието на кабинета в сряда премиерът Бойко Борисов поиска доклад от икономическото ведомство за начина, по който се пломбират измервателните уреди. Томислав Дончев получи заповед от Борисов да поиска становище от КЗК има ли картелно споразумение в сектора с горива.

Имало бензиностанции, в които наличието на терпентин в горивата се доказало. Констатирано е и наличие на завишено количество сяра.

Борисов разпореди измервателните уреди да се препломбират денонощно, като изискването му бе до събота всички измервателни уреди да са с нови пломби.

По нареждане на икономическия министър Божидар Лукарски целият наличен ресурс на Български институт по метрология (БИМ) е бил мобилизиран и за 3 дни експертите са успели да изпълнят възложените инспекции.

Още 138 разходомера ще бъдат проверени в началото на следващата седмица. За тях имало предварително подадени по надлежния ред заявки и изготвен редовен график за проверка. От оглавяваното от Лукарски ведомство поясняват, че така ще бъдат инспектирани всички налични по бензиностанциите в страната и подлежащи на контрол разходомери.

Из цялата страна са проверени общо 471 обекта. Най-много са инспектираните разходомери в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас.

Пояснява се, че заключенията от проверката на измервателните уреди дават база, за да бъдат изготвени и допълнени предложения за нормативни изменения. Чрез тях правителството ще засили контрола на пазара на горива у нас.

Още в първия ден, след като премиерът Борисов разпореди проверките, Министерство на икономиката е представило доклад за състава, функциите и структурата на БИМ и Държавната агенция за метрологичен и технически контрол (ДАМТН). Това е направено с цел оптимизация на работата.

БИМ е структура към икономическото министерството. Тя отговаря за съответствието на бензино и газколонките, както и на нивомерните системи и спазването на метрологичните и технически изисквания към тях. ДАМНТ пък осъществява надзор по спазване на правилата и поддържане изправността на тези уреди.

Допълнения към конкретни предложения за промени в нормативната уредба ще бъдат представени от Лукарски и екипа му. Те ще подобрят механизмите за контрол и надзор, поясняват още от министерството.