Франция награди храбрите мъже от влака Амстердам-Париж

Свят

23-08-2015, 11:52

Снимка:

© BBC

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Премиери, политици и граждани им благодарят за предотвратената касапница

Франция почита като герои мъжете, предотвратили стрелбата срещу пътниците във влака Амстердам-Париж, предават информационните агенции.

Тримата американци и англичанинът, които обезвредиха въоръжения нападател бяха поканени в Елисейския дворец, а граждани и политици продължават да им изказват благодарности за това, че не допуснаха да се стигне до трагична развръзка. Те получиха медали за проявената храброст.

Френският президент Франсоа Оланд определи постъпката им като "изключителна смелост".
Благодарности към героите изказаха също американският президент Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън.

Двама от тях - Спенсър Стоун от Военновъздушните сили на САЩ и Алек Скарлатос от американската Национална гвардия, са били на ваканция в Европа. Заедно с тях е пътувал студентът от университета в Скараменто Антъни Садлър. Четвъртият герой е британецът Крис Норман, който първи е сигнализирал на спътниците си за нападателя, въоръжен с автомат "Калашников".

Двамата американски военни са го обезоръжили, след като чули, че зарежда оръжието си в тоалетната.

Спенсър е повалил атентатора, а Стоун е изтръгнал оръжието му. Нападателят обаче е извадил макетен нож и му е нанесъл няколко порезни рани, включително на врата. След това Стоун е бил отведен в болница, за да му бъде оказана медицинска помощ.