Виж какво ни издава кръвта

Най-доброто от печата

23-08-2015, 08:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Повече еритроцити сигнализират за рак и белодробна болест

На кръвта се падат между 6% и 8% от телесната маса на възрастния човек или приблизително 70 мл/кг от теглото му. Тя се състои от кръвни клетки - еритроцити, левкоцити и тромбоцити, които са разтворени в плазма, каза пред „Труд“ проф. Фани Мартинова, ръководител на отделението по трансфузионна хематология в столичния „Пирогов“. За читателите на вестника тя специално обясни какво трябва да знаем за животоподдържащата течност и какво показва повишение или понижение на показателите й.
Плазмата е около 55% от обема на кръвта и представлява вода, различни видове белтъци, липопротеини, въглехидрати, хормони, витамини, метаболити и др. „Както се вижда, в кръвта се намират съставки, които са необходими за храненето на организма, за обменните процеси, които протичат в него и са показател за общото състояние на човека“, допълни проф. Мартинова.
Кръвните клетки заемат останалите 45% от обема на животоподдържащата течност, като всеки вид от тях има различен полуживот (това е периодът от тяхното синтезиране до унищожението им в органите).
Всички кръвни клетки произхождат от костния мозък, който може да увеличи образуването им от 5 до 10 пъти. Когато те проникнат в кръвообращението, осъществяват функциите си.
А за какво сигнализират стойностите под или над нормата на основните кръвни клетки, ето какъв отговор даде проф. Фани Мартинова:
Еритроцитите или червените кръвни клетки
Основната им функция е осигуряването на кислород във всички клетки, без което организмът не може да съществува. Другата им задача е да изведат въгледвуокиса, натрупан от обменните процеси в клетките. Продължителността на живот на еритроцитите е около 120 дни, а с напредването на възрастта вършената от тях „работа“ намалява или се променя, затова се стига до унищожаване им. Това става в далака и други системи.
Ако броят на еритроцитите е понижен, това говори за анемично състояние, което може да е по много причини. Възможно е анемията да е вродена, заради генетични промени, тя бива също автоимунна, отключва се при травми, при възпалителни или злокачествени заболявания.
Ако броят на червените кръвни клетки е повишен, това също е патологично състояние, категорична бе проф. Мартинова. Обикновено увеличеният показател издава онкологичен процес или например обструктивна белодробна болест. Повишението може да се дължи и на физиологични особености. Когато човек се изкачва нависоко, броят на еритроцитите отново се увеличава, за да може да се достави нужният кислород на организма.
И при понижението, и при повишението на броя на еритроцитите задължително трябва да се направи консултация с клиничен или трансфузионен хематолог, посъветва проф. Мартинова.
Тя допълни, че е много важно двата показателя хемоглобин и хематокрит да се проследят, когато се изследват еритроцитите. Концентрацията на хемоглобин дава представа за „пълнежа“ на червените кръвни клетки, като основната им функция се реализира благодарение на хемоглобина. А именно - да се извършва транспортът на кислорода от белите дробове до всички тъкани и обратно - транспортът на въглеродния двуокис от тъканите до белите дробове.
Т.е. концентрацията на хемоглобин показва капацитета на кръвта да пренася кислорода и въглеродния двуокис. Ако той е понижен, това издава състояния, свързани с анемия, с повръщане на кръв, с кръвоизливи от дебелото черво, кървящи хемороиди. Може да се дължи и на недоимъчно хранене, но и на злокачествени заболявания. Ако е повишен, значи, че и броят на еритроцитите е увеличен. Процесът може да е свързан с увеличено количество на растежния фактор еритропоетин, както и заради: миокарден инфаркт, тромбози, тромбоемболизъм, увеличение на далака и на черния дроб.
Хематокритът представлява отношението между обема на еритроцитите към общия обем на кръвта. Това е важен показател за диагноза и оценка на двете състояния - анемия и на увеличението на броя на еритроцитите. И той трябва да се изследва преди операция.
Левкоцитите или белите кръвни клетки
Те биват три вида - гранулоцити, моноцити и лимфоцити. Основната им функция е защита на организма от външни агенти. Те се изследват в търсене на диагнозата или проследяване на ефекта от лечението на възпалителни, инфекциозни, злокачествени заболявания, при някои анемии, изгаряния. Броят им се повишава при бременност и след раждане, отново при някои състояния като изгаряне.
Увеличението на тези кръвни клетки се нарича левкоцитоза, а понижението - левкопения. Тя се открива в следствие на вродени или придобити фактори като прием на определени медикаменти, след отравяне, при инфекции с вируси и бактерии, при приложение на имуносупресивни средства - т. нар. цитостатици, при някои състояния на костния мозък, когато не се произвеждат левкоцити, изброи известната специалистка от „Пирогов“. Броят им се понижава заради имунни заболявания и липса на растежни фактори, които диктуват растежа на самите левкоцити.
Тромбоцитите или кръвните плочици
Те са основен фактор в кръвосъсирването, при възстановяването на тъканите след увреждане на кръвоносните съдове и при някои възпалителни процеси.
Благодарение на качествата им при увреждане на кръвоносен съд, тромбоцитите се прилепват към съдовата стена, увличат левкоцити, предизвикват увеличаване на факторите на кръвосъсирването и така се задвижда механизмът, водещ до образуването на съсирек. По този начин се спира кървенето.
Когато има повишение на тромбоцитите или т.нар. тромбоцитоза, често в организма се наблюдават злокачествени заболявания. Променя се дори големината и функцията на кръвните плочици.
По-големият им брой издава и повишената им продукция от костния мозък. Увеличават се също под въздействието на физическа активност и при стрес. „Обяснението е следното - тромбоцитите участват активно в процеса на кръвосъсирване, при напрежение обаче броят им се увеличава, съответно повишава се опасността от тромбози. А така - и рискът от инфаркт или инсулт“, посочи проф. Мартинова. По тази причина на пациенти с описаната кръвна картина се дават антиагреганти. Те не позволяват на тромбоцитите да се слепват помежду си и да образуват тромби.
Има специфични лекарства, които намаляват броя на тромбоцитите, но те непременно трябва да се съчетаят с антиагрегантите.
Ако броят на кръвните плочици е по-малък, т.нар. тромбоцитопения, това води до кървене. Намаленото им образуване в костния мозък в повечето случаи е вродено. Причината са най-различни заболявания, но може да се наблюдава също след кръвопреливания или бременност. „Например при тромбоцитна несъвместимост между бременната жена и съпруга й, майката изработва в организма си тромбоцитни антитела, а детето се ражда с нисък брой тромбоцити”, каза още началникът на отделението по трансфузионна хематология в „Пирогов“.
Тромбоцитопения може да се установи и при използването на медикаменти като парацетамол, аспирин, бетаблокери, хепарин и т.н. Но тя може да се дължи също на шок, сепсис или възпаление