Гърция за първи път ще има жена премиер

Свят

22-08-2015, 09:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Отцепниците от СИРИЗА правят нова партия

Председателката на Вър­ховния съд на Гърция Василики Тану-Христофилу застава начело на служебното правителство в Гърция след оставката на премиера Алексис Ципрас, както предвижда законът в страната, пише "Монитор". Гръцките медии отбелязват, че тя е и първата жена премиер на Гърция.
В четвъртък вечерта Алексис Ципрас подаде оставка, която беше връчена на президента Прокопис Павлопулос. “Настоящият парламент не може да предложи правителство на мнозинството или правителство на националното единство”, каза бившият премиер на държавния глава, като поиска от него да инициира процедура за предсрочни избори и формиране на преходно правителство.
Правителството на Алек­сис Ципрас, което дойде на власт през януари тази година, загуби парламентарното си мнозинство и можеше да прокарва закони само ако те бъдат подкрепени от опозицията.
Според конституцията на Гърция, ако едно правителство подаде оставка в срок от една година от последните избори, президентът е длъжен да връчи мандат за съставяне на нов кабинет на лидерите на опозицията, като се започне от най-голямата партия.
Ето защо лидерът на гръцката дясна опозиционна партия “Нова демокрация” Евангелос Меймаракис получи от президента на страната проучвателен мандат за съставяне на правителство. Водачът на гръцките консерватори е получил по имейл през нощта мандата от президентството. Вчера той се срещна с държавния глава, за да го получи и официално.
Меймаракис каза, че ще спази връчения му мандат. Съгласно конституцията всеки проучвателен мандат трае три дни.
Очаква се ръководителят на „Нова демокрация“ да започне веднага консултации. Той каза, че ще се срещне с лидера на “Потами” („Реката”) Ставрос Тео­до­ракис, с лидерката на ПАСОК Фофи Генимата, с генералния секретар на комунистическата партия Димитрис Куцумбас, а също така и с водача на Лявата платформа в СИРИЗА Панайотис Лафазанис, за да сондира дали би могъл да разчита на техните гласове в парламента за съставяне на правителство.
Източници от “Нова демокрация” не изключват партийният лидер да върне на президента проучвателния мандат преди изтичане на тридневния срок.
Междувременно председателката на гръцкия парламент Зои Констандопулу възрази вчера срещу процедурата за съставяне на правителство, след като президентът Прокопис Пав­ло­пулос даде мандат на опозицията да формира нов кабинет, предаде Ройтерс.
Констандопулу заяви, че мандатът е бил даден с “противоконституционна бързина”, а президентът очевидно е пренебрегнал нейното задължение по конституция да утвърждава статута на всяка парламентарна партия преди раздаването на мандати.
Възражението на председателката на парламента е поредното усложнение на гръцката политическа сцена, след като премиерът Алексис Ципрас подаде оставка, за да създаде възможност за предсрочни избори. Не се очаква обаче Констандопулу да успее да попречи на процеса, започнат от президента, коментира Ройтерс.

Крайнолявата фракция в гръцката партия СИРИЗА се отцепи, за да формира нова партия с 25 депутати. Новата партия ще се нарича “Народно единство” и ще се оглавява от бившия енергиен министър Панайотис Лафазанис, лидер на крайнолявата фракция в СИРИЗА, която не подкрепи третата спасителна програма, договорена от гръцкия премиер Алексис Ципрас. С 25-има депутати партията ще бъде третата най-голяма сила в 300-местния парламент на Гърция, изпреварвайки “Потами” („Реката”) и крайнодясната “Златна зора”, които имат по 17 депутати.