Управляващите се сетиха за мерки срещу кражбите на фирми

Портфейл

22-08-2015, 09:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Промени е управлението и продажбата на търговски дружества и дялове - пред нотариус

Управляващите се сетиха най-накрая, че са необходими мерки срещу кражбите на фирми, пише в. "Сега". Министерството на правосъдието обяви, че подготвя "пакет от законодателни промени срещу злоупотреби с прехвърляне и продажби на търговски дружества". Това се налагало "във връзка със зачестилите сигнали за злоупотреби с продажби на търговски дружества и дружествени дялове на юридически лица, както и за кражби на имоти".

Сформирана е работна група за изготвяне на пакет от законодателни промени. Нейната основна задача щяла да бъде да обсъди изменения и допълнения в Търговския закон, Правилника по вписвания и Наредба №32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори, за да се регламентира допълнителен контролен механизъм за ограничаване на злоупотребите.

Предвижданата ревизия в законодателството била резултат и на анализа, изготвен от Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт след проверки в териториалните звена на Агенцията по вписванията (АВ) от началото на годината. При констатираните случаи на злоупотреби нямало нарушения от страна на служителите на АВ, но имало пропуски в законодателството. Екипът на министерството, ангажиран с работа по пакета от законови промени, предвижда новите текстове да са готови до края на октомври. Това означава, че след това ще трябва още вероятно половин година те да минат през правителството и парламента и още месеци, за да влязат в сила.

За проблема с кражбите на фирми алармират от поне две години потърпевши, както и нотариуси. Темата стана особено актуална преди повече от година, когато последователно бяха откраднати няколко големи фирми с всичките им земи и имоти. Оттогава обаче мерки не са взети.

 ИДЕИ

Една от основните идеи за промени е управлението и продажбата на търговски дружества и техни дялове да се изповядват пред нотариус, който да проверява самоличността на страните (продавач и купувач) чрез системата на ЕСГРАОН, до която имат достъп всички нотариуси. След нотариалната заверка документът задължително ще се представя пред длъжностните лица в Търговския регистър при подаване на заявленията за промяна в обстоятелствата на юридическите лица. Има идея и за надграждане на единния регистър на пълномощните. Предлага се в него вече да влизат и пълномощните, заверени от кметове на общини, капитани на кораби, както и обстоятелства, заявени пред длъжностни лица от дипломатическите представителства на България в чужбина, а не само тези на нотариусите.