Няма как МВР да охранява 166 задържани под домашен арест

Политика

21-08-2015, 15:34

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Каза министър Бъчварова, отричайки твърденията, че сдава поста, била е в отпуск

"Оказа се, че е неефективен досегашният ред по който се опазват арестантите под домашен арест. В момента има 166 такива лица и около 1200, които са с мярка подписка". Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.


"МВР няма ресурс да охранява всички, за това може би трябва да се преосмисли смисъла и реда, по който се налагат тези мерки", добави тя.


Коментира още мерките за пътна безопасност и законодателните промени. "Когато издадох заповедта за засиления контрол по пътищата, ние започнахме да работим, това предизвика известен шум. Той идваше от хора, които са склонни да толерират нарушенията и възприемат това като свобода на пътя", заяви Бъчварова.


Вътрешният министър подчерта, че през изминалите две седмици е направена статистика, която не е ПР. "Беше направена, за да можем по-добре да анализираме причините и много точно да насочим мерките, които прилагаме. През тази седмица - вчера и в понеделник имахме заседание, анализирахме ситуацията и възможностите, с които разполагаме. Има указания на главния секретар към областните дирекции, като те не са общи, насочени са към конкретни областни дирекции, мерките са много.


Следим особеността на ситуацията във всяка една област, даваме общите и конкретните предписания, за да се засили контрола по пътищата, за да можем там, където това е възможно да предотвратим пътните произшествия. За това въвеждаме контрола по време на движение, което означава, че наши служители, моторизирани ще могат да извеждат от движението нарушителите и да ги санкционират на място", каза Бъчварова.


Тя обеща да се обърне особено внимание на проверките за алкохол и правоспособност на шофьорите, защото те се оказват много съществена причина за ПТП. "Всички тези мерки и действия, които предлагаме, няма да бъдат в рамките на извънредния труд, а ще бъдат по логиката на уплътняване и активизиране на дейността на служителите по време на техните дежурства", добави Бъчварова.


Бъчварова заяви, че няма да бъдат намалени обезщетенията на полицаите при пенсиониране. "Няма да бъдат намалени, но това също беше една тема, която изключително спекулативно и напълно необосновано беше лансирана в медиите. В ръководството на МВР работим за това да оптимизираме функционално структурата му, да довършим започната реформа, която определи три типа служители, да разграничим техните правомощия, функции и евентуално техните права на базата на уреденото в закона, но по никакъв начин не сме обсъждали и мислили да ограничим тези права", каза тя.


Румяна Бъчварова отхвърли информацията, че възнамерява да подава оставка. "Не видях информация, а видях някакви спекулации, че съм искала да си подам оставката по времето, в което бях в отпуска, което е нелепо и е провокация към ситуацията. Абсолютно неоснователно, то показва определени медии по какъв начин спекулират с темите, които ги интересуват, защото не вярвам да има източник от МВР, който да не е знаел, че аз бях в отпуск", каза тя.