Македонската полиция разпръсква бежанци със сълзотворен газ

Свят

21-08-2015, 15:03

Снимка:

©novinite.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Имигрантите са нощували по паркингите и улиците на гръцките села около границата

Полицията в Македония разпръсна със сълзотворен газ хиляди бежанци, опитващи да влязат в страната от Гърция, предава Би Би Си.


Огромна група нелегални имигранти прекара нощта на южната граница на Македония, където бе обявено извънредно положение. В последните месеци страната се превърна в основен транзитен пункт за бежанците, които опитват да стигнат държавите от ЕС. През последните два месеца 44 000 са влезли на македонска територия.


Обстановката на гръцко-македонската граница е драматична. Няколко хиляди имигранти, които са докарани от гръцките власти с автобуси до граничната зона, край Идомени, се опитват да преминат на македонска територия, предаде специалният пратеник на БГНЕС Божидар Стоилов.


Повечето от тях прекараха нощта под открито небе. Бежанците спят по паркингите и улиците на гръцките села около границата. Част от тях правят многократно опити да я прекосят през нивите и през успореден път, както и през моста на р. Вардар, но македонските сили на реда се опитват да им попречат. Тази сутрин около 5:00 часа само малко група от около 200-300 души успя да достигне до град жп гарата на Гевгелия. Там обаче от вчера няма влакове и те не могат да продължат пътя до сръбския граничен пункт Табановце.


Сред бежанците има и доста болни, инвалиди, както и малки деца. Македонските полицаи се опитват да им обяснят, че няма смисъл да преминават границата, защото няма влакове. Тъй като повечето от имигрантите не разбират полицаите само им повтарят "No more Macedonia".