Министър - председателят Бойко Борисов откри „Арена Асарел“ в Панагюрище

В спортната зала може да се провеждат състезания по 30 вида спорт и концерти

Министър - председателят Бойко Борисов откри многофункционалната спортна зала "Арена Асарел" в Пангюрище. На церемонията по откриването  присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончев, заместник-министрите на младежта и спорта Калин Каменов и на енергетиката Жечо Станков, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, заместник-председателят на БОК Йорданка Благоева, волейболната легенда Любомир Ганев, председателят на Надзорния съвет на „Асарел Медет“ АД Лъчезар Цоцорков, изпълнителният директор на минната компания Делчо Николов, представители на спортни клубове и федерации и много граждани на Панагюрище.

 

Многофункционалната спортна зала „Арена Асарел” е изградена чрез публично-частно партньорство с инвестиция от 14 млн. лв. Теренът е предоставен от община Панагюрище, а главен инвеститор е минна компания "Асарел-Медет" АД.


„Това е прекрасно съоръжение. С цялата инфраструктура, човек може да си мисли, че е на Орлов мост, на Ариана, като гледа водните колелета и фонтаните – прекрасен парк, посочи премиерът и пожела много успехи на всички, които ще ползват залата. – И ние като държава направихме пречиствателна станция, която е изключително важна за един град, за да е природата на 100% чиста. До 10-15 септември ще е готово депото за битови отпадъци. Модерно съоръжение за много милиони, с водопроводи и канализация. Ако е казал Господ, за Коледа ще открием една от най-модерните болници в Югоизточна Европа – публично-частно партньорство. Така че всички тези хора да имат къде да спортуват, да могат да тренират, да има къде да работят и къде да се лекуват. Каня ви на 30 август в Пловдив, където ще открием спортна зала за 8000 души. Така както сме обещали. Всеки ден хората да виждат какво правим.“
„Арена Асарел“ разполага с модерно спортно-техническо оборудване, което позволява провеждане на състезания и тренировки по 30 вида спорт, както и организирането на концерти, фестивали, изложения и др. Съоръжението има две зали. Голямата е с размери 25 на 44 метра и капацитет от 1562 места, като при необходимост може да бъдат монтирани допълнително още 400 седалки. Малката зала е с капацитет от 250 седящи места.

 

Арената е оборудвана с четири съблекални, две сауни, пет VIP ложи, шест коментаторски кабини, фитнес център, две зали за пресконференции. Предвидено е във фоайето да бъде подреден музей на панагюрския спорт. Залата разполага още с ресторант за 150 посетители и панорамна тераса с изглед към ново изкуствено езеро с пеещ фонтан. През зимата водната площ на езерото ще бъде замразявана за ледена пързалка.

 

Премиерът Бойко Борисов даде символичен старт и на първото спортно събитие под покрива на чисто новата „Арена Асарел”.

 

От 19 до 23 август залата е домакин на престижния Международен турнир по тенис на маса „ASAREL Bulgaria Open”, който се провежда под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.
България посреща за първи път шампионат от толкова висок ранг, част от календара на Международната федерация по тенис на маса /ITTF/. В него участват 92-ма състезатели от 24 държави, а страната ни ще бъде представена от 29 тенисисти. Наградният фонд на състезанието е 35 хил. долара.