Севернокорейският лидер разпореди пълна бойна готовност

Свят

21-08-2015, 10:52

Снимка:

©Ройтерс

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Заплашени са сигурността и мира в региона, реагира Държавният департамент на САЩ

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е разпоредил привеждане на войската в пълна бойна готовност днес в 17:00 ч. местно време, съобщи агенция Киодо, като се позова на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА), предаде ТАСС.


Вечерта на 20 август Ким Чен-ун събра на извънредно съвещание командването и издаде заповед за привеждане на войската в бойна готовност от 17 ч. местно време, се посочва в информацията на агенцията.


Южнокорейската агенция Йонхап съобщи, позовавайки се на държавната телевизия на Северна Корея, че командирите на корейската народна армия са изпратени при намиращите се на границата подразделения на войската за предприемане на военни действия с цел унищожаване на средствата за психологическа война и подготовка за възможна реакция на противника, ако пропагандните излъчвания не бъдат прекратени до 48 часа.


Сериозно изостряне на ситуацията на Корейския полуостров настъпи в четвъртък, след като Северна и Южна Корея си размениха артилерийски огън в западната част на демилитаризираната зона.


Северна Корея постави вчера 48-часов ултиматум за спиране на излъчването с високоговорители, разположени в демилитаризираната зона. Действията на Северна Корея засилват напрежението и заплашват сигурността и мира в региона, заяви на редовния си брифинг говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, предаде ТАСС.


"Ние, разбира се, внимателно следим ситуацията", каза Кърби и допълни, че САЩ са разтревожени от обстрела на позиции на военните на Република Корея.