Премиерът: Да, ще има бомба за тези, които търгуват с оцветени горива

Политика

21-08-2015, 10:22

Снимка:

©24chasa.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Шефът на Агенция "Митници" подозира големите бензиностанции в картелни споразумения

Държавата ще вкара в ред търговията с горива с ударни промени в наредбите и стабилна организация на работата. Това обеща министър-председателят Бойко Борисов в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. "Искам да кажа на хората, че действително ще има бомба за тези, които взимат оцветени горива, търгуват ги, държавата плаща за тях и след това тези горива ги намираме къде ли не", закани се премиерът. По думите му държавата е подходила доста толерантно с петролния и газовия бизнес, а нарушения има както от малките, така и от големите вериги бензиностанции.


Масови проверки


Според него дори най-модерните колонки за гориво се манипулират по електронен път от "същите негодници, които крадат колите".


"Екип на прокурори, данъчни, митници, НАП анализират всичко, което сме направили като продажби. Куп мерки са ми предложили вече. Ще го направим ударно и ще ги вкараме в ред. Говорим и за ведомствените - това са над 1200-1300 бензиностанции, които нямат нито нивомери, нито се водят някъде, уж стопанска техника зарежда", каза още премиерът Борисов.


Борисов: В най-силните месеци имаме по-малък приход на ДДС


Премиерът уточни, че всички тези проверки са предизвикани заради това, че в най-силните месеци, когато хората най-много пътуват, има по-малък приход на ДДС. "Всяка седмица се събираме и отчитаме приходите на държавата", обясни Борисов.


От своя страна шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов допълни, че проверките са показали, че голяма част от уреди са манипулирани и не предават данни към НАП.


Борисов коментира появилите се информации, че правителството готви бомба с горивото за отопление


"Каква бомба? Става въпрос за тези, които бягат пред вятъра за оцветеното гориво, защото знаят, че това го подготвяме, ако продължим да управляваме. Много врагове вече си създадохме. Това оцветено гориво какво е всъщност? То е една официална дадена от държавата толерантност за едни хора да се явяват посредници. Искам да кажа на хората, че действително ще има бомба за тези, които взимат оцветени горива, търгуват ги, държавата плаща за тях и след това тези горива ги намираме къде ли не", подчерта Борисов.


"След това се оказва, че дори и горивата във ведомствата са по-скъпи от тези на бензиностанцията. Между ведомството и производителя стои посредника. Е, защо са тогава оцветени? На кого вършат работа?", попита премиерът. По думите му големите вериги мълчат, защото знаят, че правителството знае повече, отколкото си мислят.


"Не може ли държавата да се договори с производителя на много под цените на бензиностанциите да получава гориво. Защо ни е този посредник? Как посредникът за детската градина ще се договори за по-евтино гориво? На базата на какво? Най-вероятно ще е контрабандно, а държавата така или иначе го плаща", посочи още премиерът Бойко Борисов.


Той обясни, че след като държавата е приела да плаща и да има по-малко приходи от тази дейност, за сметка на училища, детски градини и ведомства, се оказва, че разликата е при посредника, а цената на горивата пак е същата или по-висока.


Той обясни, че акцизът ще се вдигне и ще се изравни с този на останалите горива, държавата ще прибира повече акциз и ДДС, а после ще продава горивото за отопление с отстъпки на детски градини, училища, МВР, армията и социално слабите. "Има три заглавия, които вещаят бомби и заплахи, а единствените ни намерения са да си съберем парите", обобщи критиките премиерът.


Той заяви, че резултатът от проверките на бензиностанциите за сумите, които не са влезли в държавата по различните пътища и колко са ощетени потребителите, е принципен въпрос и по-важно е да се направи така, че нормалният марж на печалбите на бензиностанциите, като при всеки частен бизнес, да бъде в нормите, в които са и печалбите на бензиностанциите в Европа.


Началникът на Агенция "Митници" Ваньо Танов от своя страна допълни, че до момента не са правени изчисления колко са сумите, които не са влезли в държавата и конкретните изчисления ще бъдат направени от НАП. Той заподозря по-големите бензиностанции в картелни споразумения.


"Горивата, които излизат от основната рафинерия в България са на стойност 92 стотинки, тези, които са внос от страни от ЕС, са с малко по-ниски цени от порядъка на 85-90 стотинки. Като прибавим например газьол, на който акцизът е 64 стотинки, стават 154 стотинки. Като сложите и 30 ст. ДДС нормалната цена с формиран акциз и ДДС е 1, 80 лв. На бензиностанциите се продава на 2,20. Този марж от 40 стотинки, понеже се поддържа навсякъде, говори за някакво картелно споразумение, защото може да се печели и от обороти с по-малък марж. Но така или иначе, те са се разбрали според мен да се поддържат. Аз като съм малък и не мога да се преборя да се конкурирам с по-малката цена, в края на краищата ще продавам малки количества, но с този марж", коментира Танов.


По всички случаи вече има досъдебни производства


На въпрос кога се очаква да приключат проверките на бензиностанциите и да попаднат в ръцете на прокуратурата, Бойко Борисов отговори, че те вече са предадени на прокуратурата и по всички случаи вече има досъдебни производства.


"По всички случаи има досъдебни производства, навсякъде има проверяващи прокурори. ДАНС, митниците работят заедно, вчера дори се планираха новите операции. Всичко, което сме направили сега, е анализирано, ние от два месеца го планираме", посочи Борисов. "Първо пуснах ДАНС да наблюдава движението от корабите до петролните бази, как се съхраняват тези данъчно акцизни складове. Оказа се, че държавата действително е била за бой през цялото време и за това, че чак сега започваме да проверяваме. Оказа се, че държавата няма къде да съхрани конфискуваното гориво. Няма една цистерна", заяви Борисов.