Съкратиха секциите за машинно гласуване на 50

Общество

21-08-2015, 07:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Липсват пари, а и за да не се изкриви вотът, твърдят от ЦИК

На предстоящите местни избори ще се гласува в значително по-малък брой секции - 50, в сравнение с парламентарния вот м.г., когато те бяха 300. Това обяви вчера Централната избирателна комисия (ЦИК). Всичките 50 машини ще бъдат в София и с тях ще се избират единствено общински съветници. За първи път резултатите на гласувалите с тях ще бъдат реално отчетени.

По принцип приетият при управлението на Пламен Орешарски Изборен кодекс позволява машинно гласуване на местните избори през 2015 г. да се проведе в до 500 секции. Това са около 1/3 от секциите в София. От ЦИК обаче обясниха, че предпочитат да бъдат по-предпазливи с новия тип вот, тъй като все още го приемат като експеримент и не желаят да поемат риска от евентуално изкривяване на избора, докато не бъдат анализирани в по-голяма дълбочина ефектите от прилагането му. Другият аргумент за съкращаването на броя на секциите с машини е проблемът с парите - според членовете на ЦИК една секция, оборудвана за подобно гласуване, излиза на държавния бюджет около 5000-6000 лв.

-ИНИЦИАТИВА

СДС внесе в ЦИК предложение за разрешаване на проблема с т.нар. феномен "15/15", при който избирателят дава преференциалния си вот за кандидат със същия номер в бюлетината като този на партията му. Сините предлагат партийната номерация да започва от 100 нагоре, тъй като най-дългата листа за общински съветници стига до 61. От комисията обещаха коментар по идеята до 2-3 дни.