Слагат първите гривни на арестанти на 1 ноември?

Най-доброто от печата

21-08-2015, 06:05

Снимка:

"24 часа",архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парламентът обаче спешно трябва да приеме закона за охрана на подсъдими

Ако парламентът приеме спешно текстовете за охрана и на подсъдими до края на септември, първите гривни на арестанти могат да бъдат поставени на 1 ноември. Частна охранителна фирма следи с гривни, за да не избягат, 140 предсрочно освободени затворници и осъдени бандити на пробация. Фирмата G4S е подизпълнител на правосъдното министерство по проекта за електронни гривни, с които се пазят освободени бандити вече близо 2 години.

Други 42 осъдени престъпници пък се проверяват ежедневно или ежеседмично да не избягат

със специално “гласово-ДНК”, разказаха експерти от правосъдното министерство. Този вид гласова биометрия е една от най-модерните технологии за контрол.

Частната фирма, която към момента дебне престъпниците, е спечелила обществена поръчка за подизпълнител на правосъдното министерство. Правителството пък вече е одобрило обявяването на нов подобен конкурс за частна фирма, която да обслужва охрана с гривни и на арестанти.

Но за да влезе в сила законопроектът за модерна охрана на поставените под домашен арест, той трябва да бъде гласуван в парламента след лятната ваканция.

Още в началото на 2015 г. след серията от изчезнали подсъдими бандити от МВР, правосъдното министерство и прокуратурата поискаха допълнителен контрол с електронни гривни да бъде въведен и за част от арестантите, които имат повдигнати обвинения или са подсъдими, с тежки обвинения.

През пролетта по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров и експерти от правосъдното министерство бе изготвен законопроект, според който всички арестувани за престъпления под домашен арест трябва да се следят с електронни гривни, за да не избягат или да не извършат друго престъпление. Този законопроект бе приет от Министерския съвет на 5 август т.г., но предстои да бъде гласуван от депутатите на две четения след лятната ваканция. Експерти прогнозираха, че това може да стане най-рано в края на септември или началото на октомври.

Ако новите текстове бъдат спешно приети от народните представители и се намери финансиране за техниката още от бюджет 2015 г., първите гривни на арестанти могат да бъдат поставени още в началото на ноември, прогнозират специалистите. Но това зависи от много процедури и финансиране, така че е по-вероятно новата мярка за охрана да бъде на практика въведена в началото на 2016 г.

Има два одобрени варианта за въвеждане на охраната с електронни гривни. Според едното предложение на правосъдното министерство в бюджет 2016 г. трябва да се отпуснат 5,5 млн. лева за купуването на 450 комплекта с гривни. С тях могат да бъдат наблюдавани 900 арестанти за 1 година, съобщиха за “24 часа” от правосъдното министерство. Според втория вариант първоначално трябва да се вземат под наем 150 устройства, с които могат да се наблюдават 300 бандити. Това ще струва 700 000 лв.

За обслужването на тази охранителна мярка трябва да се проведе и обществена поръчка за подизпълнител.

Поставянето на електронни гривни на осъдени затворници у нас започна през пролетта на миналата година по пилотен проект.

Електронните устройства издържат на интервенции с тежест от 30 кг и са водоустойчиви.

С гривната затворниците могат да се движат само в определен радиус. В домовете им се поставя приемателно устройство, което реагира, ако носителят на гривната напусне периметър от 150 м от дома. Ако излезе извън района или ако се опита да я свали, гривната веднага подава сигнал. Това значи, че при напускане дори на квартала съдебните власти ще знаят веднага, че е нарушил мярката си за неотклонение, а също и къде се намира в момента.

Системата е съставена от два елемента. Единият се нарича “Устройство за персонална идентификация”. Това е т.нар. гривна, която се поставя на глезена на следения човек.

Другото устройство се нарича “Стационарно устройство за наблюдение” и се намира в дома на закононарушителя. В самата гривна има приемник и предавател. Каишката, която опасва глезена, е съставена от оптично влакно, в което непрекъснато циркулира светлина. Съответно самият предавател, вграден в гривната, излъчва сигнали към стационарното устройство. Тези сигнали отчитат присъствието на човека и дали има опити за премахване. Вмешателството означава гривната да бъде срязана или пък да бъде измъкната от съответните места, където се фиксира. От своя страна стационарното устройство, което прилича на телефон, е в контакт с гривната. Тази комуникация не е GPS система, която използва спътник.

Стационарното устройство също засича вмешателство. Когато някой се опита да го премести

или развали дори при леко движение, това се отчита. Ако токът спре, то издържа до 48 ч. Чрез него Центърът за наблюдение може да се свърже като по телефон с лицето или пък обратното.

Засега електронното устройство се поставя само на осъдени с ограничение в придвижването, което се налага от магистратите.

Най-често то е да не напускат дома си от 20 до 6 ч. През останалото време имат право да излизат, да ходят на работа, но не и да свалят гривната.

“Задължително е осъдените доброволно да приемат поставянето на гривната”, обясни Валентина Караганова, началник-отдел “Социални дейности и възпитателна дейност” към Главна дирекция “Изтърпяване на наказанията”. Съгласие се изисква и от хората, които обитават същото жилище.