Дъщерята на Льо Пен го изключи от партията, която той създаде

Свят

21-08-2015, 05:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Марин льо Пен иска да му попречи да съсипе шансовете й за президентските избори през 2017 г

Основателят на френския Национален фронт Жан-Мари Льо Пен е бил изключен в четвъртък от партията, съобщава AFP, цитирана от Фокус.
Решението е взето от изпълнителния комитет на партията след сесия, продължила няколко часа. Причина за изключването на Льо Пен са скандалните му коментари, които доведоха до разрив с дъщеря му Марин, настоящият лидер на френските националисти.
В края на юли френски съд възпрепятства усилията на лидера на дясната партия „Национален фронт“ Марин льо Пен да лиши баща си Жан-Мари льо Пен от титлата почетен председател на политическата сила.
Като отстрани баща си от основаната от него партия Марин льо Пен искаше да му попречи да съсипе шансовете й за президентските избори през 2017 година. Апелативният съд обаче потвърди по-рано издаденото съдебно решение, че гласуването по пощата на партийните членове, с което Марин се опита да отстрани баща си, е в разрез с правилата на партията. Според съда за взимането на решението трябва да бъде организиран партиен конгрес.
В крайна сметка решението е взето в четвъртък от изпълнителния комитет на партията.
Жан Мари Льо Пен многократно е критикуван и дори даван под съд за своите расистки и антисемитски изказвания. Последното подобно бе през април, когато той заяви, че „газовите камери“ са просто „детайл“ от историята и Франция трябва да се съюзи с Русия, за да спаси „белия свят“.