Съдът реши: Автокрадец №1 остава зад решетките

Крими

20-08-2015, 16:44

Снимка:

©trud.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Ярослав Димитров, който вчера ядоса премиера, вече е с най-тежката мярка за неотклонение

Автокрадец "номер едно" на държавата, който вчера успя да ядоса премиера Бойко Борисов, остава зад решетките. Софийският районен съд (СРС) наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Ярослав Димитров с обвинение за кражба на два автомобила.


Димитров стана известен, след като вчера министър-председателят посвети време от заседанието на Министерския съвет да се "поскара" на правосъдното министерство и да им възложи веднага да разберат как се изпълнява задържането под домашен арест у нас,припомня нюз.бг.
Правосъдното ведомство "прехвърли топката" на съда, а той - на прокуратурата.


Самият Димитров е обвинен в това, че на 14 август е откраднал два автомобила BMW и "Ауди" от подземен гараж в столичния квартал "Манастирски ливади". Веднага след кражбата собственикът на един от автомобилите разпространи в социалните мрежи видеозапис от охранителната камера на гаража и започна сам да издирва крадеца.


Като обвиняем е привлечен именно 32-годишният Ярослав Димитров, който е бил под домашен арест заради друго извършено престъпление през март тази година. Отделно има образувани и три досъдебни производства, в които Димитров е обвиняем, и не на последно място има издадени три европейски заповеди за арест от Словения и Италия, където обвиняемият е известен с източване на кредитни карти.
"Моля, не ме задържайте", единствено изрече пред съда Димитров преди съдията да се произнесе.


Преди това Софийската районна прокуратура (СРП) поиска най-тежката мярка за неотклонение с мотива, че вече има събрани доказателства, които доказват, че крадецът е Ярослав Димитров. Според държавното обвинение видеозаписът от охранителната камера показва сходство с образа на обвиняемия.


При обиск в дома на Димитров са открити и заготовки за контактни ключове за автомобили, радионавигация за автомобил от марка "Ауди", както и шапка с козирка, е другият "коз" на прокуратурата. Шапката се обвързва с това, че крадецът от записа в гаража също носи шапка с козирка.


От прокуратурата отчетоха пред съда и предпоставка Ярослав Димитров да извърши ново престъпление, ако не бъде задържан зад решетките. За това си предположение от държавното обвинение посочват факта, че срещу Димитров вече има три "висящи" дела, а и в нощта на престъплението крадецът си е бил под домашен арест.


Защитата на "крадец номер 1" пък поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че няма категоричност за това, че на видеозаписа е самият Ярослав Димитров.
"Двете експертизи показват, че видеозаписът е годен, но експертизите нямат идентификационна стойност заради ниско качество на картината", обясни адвокатът на автоджамбазина.


С това обаче не се съгласи съдът и отсече, че доказателствата са достатъчни за най-тежката мярка за неотклонение. От СРС също виждат опасност Димитров да извърши друго престъпление, ако остане на свобода, което е и причината за решението за оставянето му зад решетките.


Решението на съда може да бъде обжалвано до 27 август.