Македония обяви кризисно положение заради бежанците

Свят

20-08-2015, 15:45

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Южната и северната граница са под извънреден натиск на граждани от Близкия Изток

Македонското правителство обяви извънредно кризисно положение за южната и северната граница на страната, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Мярката е взета поради огромния бежански натиск на граждани от Близкия Изток.

 

Македонските държавни железници имат спешна нужда от допълнителни композиции и вагони за да се справят с прилива на бежанци от Близкия Изток, които пристиган организирано от съседна Гърция.


"Македонския железопътнен транспорт повече няма капацитет за превоз на пътници. Ние не сме в състояние да подсигурим пътя на желаещите да продължат към Западна Европа". Това предупреждение отправи генералния директор на македонските държавни железници Никола Костов. Той съобщи, че е поискал от съседните държави помощ и изпращане на вагони, но до момента нито една страна не отговорила на неговата молба.


"На този етап ние сме изчерпали всичките си възможности. През следващите дни положението само ще се влошава поради очакваната нова, по-голяма бежанска вълна от Гърция", предупреди Костов.


Кореспондентът на БГНЕС от Скопие съобщава, че властите в Република Македония очакват по няколко хиляди бежанци през следващите дни да преминат от гръцка на македонска територия. През изминалата седмица в Гърция, според официалните данни са пристигнали около 21 000 бежанци от Сирия, Афганистан и Ирак. За по-малко от два месеца в Македония от Гърция са влезли над 40 000 души. Всички те пристигат организирано с автобуси до границата с Македония.