Победителят от втора дивизия без шанс да спечели Световната лига

Спечелилият няма да се класира за финалната шесторка

На своето заседание в Лозана ръководството на Международната федерация по волейбол (FIVB) продължава да взима важни решения относно бъдещето на Световната лига.

Така например през 2016 година победителят във втора дивизия на Лигата няма да има шанс да спечели турнира, както стана през 2015 година, когато Франция се класира за финалите в Рио, след като първо спечели финала на втора дивизия във Варна срещу България с 3:0.

FIVB реши в първа дивизия да играят 12 отбора, а във втора дивизия ще се състезават също 12 тима. Това са отборите на Холандия, Португалия, Турция, Словакия, Япония, Република Корея, Финландия, Куба, Канада, Китай, Египет и Чехия.

Най-важното нещо за новия формат на Световната лига Група 2 е, че победителят няма да се класира за турнира Final Six на първа дивизия, както в предишните две години.

Формулата на конкуренцията е същата като в Група 1. А именно състезанията ще са в три седмици, 4 турнири за всеки уикенд. Единствената разлика е, че ще има Final Four в края, в който ще участват 3-те най-добри отбори от всяка група плюс домакина на финалния турнир.