Рискът от пране на пари в България е нисък

Най-доброто от печата

20-08-2015, 06:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Данните са от годишния Индекс против прането на пари на Базелския институт

Рискът от пране на пари и тероризъм в България е нисък, пише "Сега". Страната ни се намира на 6-о място отзад напред сред 152 държави, като водещи са най-високорисковите. По-малка е опасността само във Финландия, Естония, Словения, Литва и Нова Зеландия. В най-малко застрашената десетка намират място още Полша, Швеция, Чили и Малта. Най-голяма опасност от пране на пари и тероризъм е регистрирана в Иран, Афганистан, Таджикистан, Гвинея-Бисау и Мали.

Данните са от годишния Индекс против прането на пари на Базелския институт, който оценява какъв е рискът, а не какво реално се случва. Базелският институт по управлението е неправителствена организация в обществена полза, специализирана в превенцията на корупцията, публичното и корпоративното управление и възстановяването на откраднати авоари.

Анализът използва публично достъпни данни за прозрачността на властите и бизнеса, финансовата сигурност, законността и др. България запазва доброто си представяне от миналата година. От създаването на индекса през 2012 г. страната се справя все по-добре.

В последния си доклад ДАНС съобщи, че е засякла съмнителни трансакции за 1.996 млрд. евро. През 2014 г. са проведени 456 операции. В повече случаи ставало дума за сигнали за пране на пари, а само в 12 - за финансиране на тероризъм.