Словакия ще приема само бежанци християни

Свят

19-08-2015, 17:07

Снимка:

aktualne.atlas.sk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Мюсюлманите не можели да се интегрират в обществото, нямало джамии в страната

Правителството на Словакия е взело решение, че от всички бежанци от Сирия ще приема само християните.
Мотив за решението е изводът, че мюсюлманите не могат да се интегрират в обществото.

Според плана на Евросъюза, около 40 хиляди бежанци ще бъдат разпределени във всички страни от съюза по системата на квотите. Според нея, Словакия трябва да приеме 200 бежанци, които в момента се намират в лагери в Италия, Турция и Гърция.

"Ние желаем да помогнем на Европа в проблема с миграцията. Ние бихме могли да приемем 800 мюсюлмани, но в Словакия няма джамии. Как мюсюлманите биха могли да се интегрират, ако тук не им допада?", заяви представител на министерството на вътрешните работи Иван Метик, цитиран от ВВС.

Братислава заявява, че при интервютата ще се задава въпрос за религиозните възгледи и религията на искащите убежище.

Според изявлението на Метик, обвиненията в дискриминация се отхвърлят от правителството, а целта на решението е да се съхрани единството на обществото.

Информацията е особено актуална на фона на няколко седмичната криза в Македония и Гърция, където остров Кос буквално е залят е чужденци.

Днес стана ясно, че кораби с хиляди сирийски нелегални емигранти от Сирия акостират в пристанищата на Солун и Кавала, допълва нюз.бг.

От там повечето имигранти ще потеглят към Западна Европа по Балканския път през Македония и Сърбия.

Вчера Фронтекс - Европейската агенция за управление на външните граници, излезе с предупреждение, че ситуацията в Европейския съюз е критична, заради непрестанно нарастващия брой на бежанците, които искат да се доберат до територията.

По данни на Фронтекс, броят на мигрантите, влезли в Европейския съюз през юли, е достигнал нов рекорд - 107 хиляди за един месец.
По-голямата част от новопристигналите са сирийци и афганистанци, преминали в Гърция от Турция.

Европейската комисия съобщи, че повече от 400 хил. имигранти са подали официално искане за убежище в Европейския съюз от началото на годината.

Проблемът за имиграцията ще бъде обсъден през октомври на Съвета по вътрешни работи.