Премиерът: Същинска реформа е престъпниците да са в затвора

Политика

19-08-2015, 16:47

Снимка:

dariknews

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Той настоява за "война с крадците", иска доклад как се пазят хората под домашен арест

За "война с крадците" се обяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното заседание на кабинета.

"Крадец с две заповеди за арест пак вилнее на наша територия при условие, че се намира под домашен арест". Това отчете вътрешният министър Румяна Бъчварова пред премиера в началото на днешното заседание.

Съобщението й ядоса министър-председателя Бойко Борисов. "Крадец, ама голям крадец, доказан крадец търсен от няколко държави под домашен арест", недоумява Борисов.
"Какво мисли правосъдното министерство по този въпрос", запита той.

Заместничката на министър Христо Иванов - Вергиния Мичева-Русева, заяви, че е възмутена. Този въпрос се отнасял до съдебната система.
"Какво трябва да направи съдът, според вас", попита Борисов. Според представителя на правосъдното министерство мярката "домашен арест" не била най-подходящата.

"Трябва ли на всеки домашен арестант да сложа патрул отпред, пред къщата, да си го пази, да си има охрана от държавата", скочи премиерът.

"Кой пази правата на пострадалите", недоумява Борисов. Според него трябва да се сложат проследяващи гривни на престъпниците и да се защитават правата на пострадалите от посегателства.

"Това не може да продължава", категоричен бе Бойко Борисов. "Хората очакват реформа в съдебната система и когато е хванат крадецът, той да е в затвора, а не да е вкъщи да гледа телевизия", както се изрази той.

"Искам доклад как се пазят хората под домашен арест", настоя премиерът. Той поиска отчет как се изпълняват мерките домашен арест. "Ние сме много демократи - даваме му да си почива вкъщи", заяви ядосано той и запита: "Как престъпникът от дома си разбира, че е сгрешил".

Според Борисов, имало рецидивисти на свобода. "Това ако не го променим, няма реформа, всичко друго са боричкания", категоричен е министър-председателят.

Същинската реформа била престъпниците да са в затвора. Народът искал къщата и колата да са им цели. "Променете закона, каквото искате направете, но да гарантираме на хората като станат сутрин да идат спокойно на работа", поиска Борисов. Хората с откраднати коли не били работоспособни. За война с крадците, настоя премиерът.