Германия и Холандия гласуват спасителната програма за Гърция

Свят

19-08-2015, 11:41

Снимка:

©faktor.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Испания вече даде безпроблемно одобрението си, управляващите в Берлин не са единодушни

Германия и Холандия трябва да гласуват третата спасителна програма за Гърция днес. Междувременно стана ясно, че в управляващия Християндемократически съюз са избухнали спорове за предстоящото отпускане на средства на Атина - ден преди вота. Един от доводите е, че Гърция обяви как вероятно средствата от новия пакет няма да й стигнат. Към това се добавят и неяснотите около подкрепата от МВФ за програмата.


Днес по обед гласуване за новата спасителна програма трябва да се състои и в парламента в Холандия. Холандските депутати вече бяха извикани да се върнат от отпуските си за вота. Междувременно парламентът в Испания даде одобрението си за помощта. "Против" гласуваха едва 20 депутати като малката крайнолява партия Обединена левица бе единствената, която се противопостави.


На 14 август Еврогрупата прие решение за отпускане на трети спасителен финансов пакет за Гърция на стойност до 86 милиарда евро. Говорителят на Европейската комисия Аника Брайдхарт каза, че обемът на помощта може да бъде и по-малък от тази сума ако МВФ пусне собствена програма за подпомагане на Атина. Германското министерство на финансите обаче смята, че нуждите на гръцката страна са по-големи и тя ще има нужда от 92 милиарда евро.