Натовски сили тренират военновъздушен десант у нас

Политика

18-08-2015, 18:23

Снимка:

©rusofili.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

От 20 август до 13 септември ще тече мащабно многонационално учение на Алианса

Военен десант в четири европейски държави ще тренират по време на най-голямото многонационално въздушнодесантно учение след края на Втората световна война. Маневрите ще са между 20 август и 13 септември, съобщиха от военното министерство.


По време на военните игри едновременно в Германия, Румъния, България и Италия, ще се тренира въздушнодесантна операция. На 21 и 24 август в България, в регионите около Балчик и Тенево, ще бъде симулирано нахлуване с парашутисти и спускане на техника от въздуха.


В учението ще участват сили и на други страни-членки на НАТО - Гърция, Холандия, Полша, Португалия, Испания, Великобритания и САЩ. От българска страна ще участват около 150 военнослужещи и техника от състава на Сухопътни войски, сред които и 30 парашутисти от Специалните сили.


Целта на учението „Swift Response - 2015", което е водено от САЩ, е да се интегрират силите с висока готовност на отделните членове на НАТО, така че те да могат да оперират като една и да могат да реагират ефективно на промените в сигурността по цялата територия на Алианса.


Бойните тренировки ще подпомогнат новите сили, създадени от НАТО, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) - Сили с много висока степен на готовност. Тяхната задача е да гарантират на Алианса възможността да реагира на промени в сигурността във всяка своя част в рамките на 48 часа.


Според речника, десант е военна операция, представляваща нахлуване на бойни подразделения от транспортни средства на територия на противника за нанасяне на удар с цел обход на фортификационни съоръжения или завземане на плацдарм.


Прехвърлянето на бойци с кораби е тактика, известна от стотици години и използвана с успех и в днешни дни. В настояще време като тактически прийоми се използват предимно танков и въздушен десант.