Учителка: Днешните деца искат книги с щастлив край

Общество

18-08-2015, 17:07

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Руската класическа литература почти отсъства от образователната програма

 Западноевропейската литература замени руската в списъците с книги за учениците през лятото. Досега задължителната литература е променяна само веднъж, веднага след началото на прехода. Днешните ученици изучават "Малкият принц" на Екзюпери, а "Евгений Онегин" на Пушкин е извън програмата.

След настъпването на демокрацията, логично от програмата по литература отпадат произведенията, свързани със социализма и комунизма. Вече не се изучават творби за партизаните като "Овчарчето Калитко" и "Митко Палаузов", както и стихотворения, възхваляващи партията, каза пред Дарик Йорданка Божинова, преподавател по български език и литература в училище "Уилям Гладстон".

От Веселин Ханчев е останало само стихотворението "Художник". Програмата е "прочистена" и от много произведения на руската класическа литература.

"Отпаднаха например "Евгений Онегин" и "Война и мир". От руската литература остана един бегъл поглед", казва учителката.

В програмата са включени нови произведения от западноевропейската литература като "Приказка безкрай" на Михаел Енде, "Щастливият принц" на Оскар Уайлд. От Балзак вместо "Йожени Гранде", вече се изучава "Дядо Горио".

"Учениците трябва да четат произведенията, които изучават и е добре да направят това през лятото", убедена е Мария Султанова, преподавател по български език и литература в Националната търговско банкова гимназия.

"Литературата е преди всичко изкуство. А досегът до изкуството е свързан с личното усещане. Ние не възприемаме по един и същи начин - нито картините, нито музикалните произведения, нито литературните", подчерта Султанова.

Днешните деца предпочитат произведения с щастлив край и с по-малко негативни събития в сюжета. Това подсказва, че е необходимо учебната програмата да се обновява периодично с творби, които учениците харесват и към които проявяват интерес, убедени са преподавателите по литература.