Законът за НСО гарантира контрол над структурата

Политика

18-08-2015, 11:23

Снимка:

©nso.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

И в Румъния има подобна служба, разяснява експертът Румен Миланов

Новият закон за НСО ще постави дейността на службата на масата и ще има прозрачност. Сега ще може да се упражнява контрол над тази структура, заяви по БТВ бившият началник на Националната служба за охрана Румен Миланов.


Позитивно е, че вече има нормативен акт, т.е. отговорностите са много по-големи, посочи той. По думите му ще се дадат по-големи правомощия на служителите на НСО, но в полицията има 20-30 000 служители, които са с много по-големи правомощия. "Ако към тях прибавим още 500, дали това ще е големият проблем”, попита той.
"И полицията, и НСО се обучават как да не превишават правомощията си – ако има случаи, те са изключение, а не правило”, коментира Миланов.


Той подчерта, че структурата съществува вече близо 25 години, като сега със закона нейната дейност се е поставила на масата. Подобна структура има и в Румъния, отвърна той на критиките, че никъде в Европа няма такава служба.


Румен Миланов заяви, че не мисли, че законът е правен за Ахмед Доган. По думите му обаче е добре да могат да се пазят хора, свързани с националната сигурност, дори когато не са на висши държавни длъжности, като даде за пример лидери на европейски партии или крупни чуждестранни бизнесмени.