7000 българчета ще заминат да учат в чужбина

Най-доброто от печата

17-08-2015, 06:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

4867 ученици са подали документи да се явят на поправителната матура по български език и литература.

Поне 6415 абитуриенти тази година са поискали да следват в чужбина. Според справка от Министерството на образованието и науката това е бройката на издадените от тях удостоверения апостили на образователни и удостоверителни документи за средно образование (за да послужат в чужбина) в периода от 1 януари до 30 юли т.г.

Реалната бройка на младежите, които искат да завършат висше образование зад граница, обаче е по-голяма, защото не всички университети изискват подобна специална заверка на документите ни за завършено средно. Броят на апостилите, издадени от МОН, е минимумът, от който се тръгва. Така че по приблизителни сметки вероятно за чужбина ще заминат

7000 българчета, което прави между 11 и 12 процента от тазгодишния випуск, или близо всеки 8-и младеж.

Много абитуриенти изпращат дипломата си единствено преведена при заклет преводач, обясняват експерти. Става дума за по-ниско престижни висши училища, които искат да привлекат студенти.

58 745 бяха 12-класниците в този випуск. Приемът на първокурсници в българските университети миналата година бе около 70 000.

Великобритания е водеща при избора на кандидат-студентите за чужбина, защото има най-разнообразни бакалавърски програми на английски език.

Прогнозата на посредника за обучение навън “Интеграл” за заминаващите наесен е за около 1500 студенти. Възможностите за стажове също привличат кандидат-студентите.

Таксата за обучение е между 7000 и 9000 паунда годишно

Студентите обаче могат да кандидатстват за кредитиране, което им позволява сумата да бъде платена след завършването и след получаване на годишна заплата от 21 хиляди паунда.

Холандия също е сред силно желаните дестинации, тъй като финансовите условия са по силите на повече семейства. Там студентите могат да получат до 1016 евро заем на месец, а таксата за обучение е 1951 евро годишно. Страната на лалетата предлага все повече специалности на английски език. 

Дания също разкрива нови програми на английски. Ръстът за Германия е с 40-50% тази година. Голяма част от младежите ще следват, без да се налага да държат изпити по немски, защото университетите предлагат доста програми на английски.

С “Дарби” медицина в университета в Хайделберг беше приет студент на първо класиране, което специалистите определят като епохално постижение. Пробиването в такива институции улеснява следващото поколение, казват специалистите. Кандидатите за чужбина били сериозно подготвени, нивото им значително се покачвало.

Българските младежи се ориентират и към Франция, където годишната такса е около 200 евро Ограничението обаче е езикът. Това е причината все повече ученици в 9-и и 10-и клас да започват да учат и френски. Във Франция няма бакалавърски програми на английски, освен в частните университети.

“Като членове на Европейския съюз ние се възползваме от правилата и сумите, които заплащат местните. В Европа има много държави, които сериозно субсидират висшето образование и таксите са нулеви. Тези привилегии са сериозно облекчение”, обясняват образователните експерти. Преориентацията на кандидат-студентите е към дестинации, които имат ниски или нулеви такси.

Това е причината българските кандидати вече да не започват разговора с образователните консултанти с въпроса “Къде има стипендии?”, а какви са условията за финансиране в различните страни.

4867 на поправителна матура по български

4867 ученици са подали документи да се явят на поправителната матура по български език и литература. На втори задължителен зрелостен изпит по предмет по избор отиват 6481.

Само 10 абитуриенти ще държат матура по желание. Това съобщиха от министерството на образованието.

Общо 11 358 ученици са подали заявление за явяване на матури на сесията август/септември 2015 г. Тези младежи със сигурност не са успели да се пробват за чужбина.

Матурата по български език и литература е на 27 август, а втората по предмет по избор - на 28 август. Началото им е в 8 часа.

“Много се надявам, че абитуриентите са посочили предмета, по който се чувстват най-подготвени. В дните на матурите е много важно да отидат навреме, да носят документ за самоличност, да са проверили къде ще държат изпита. Моят съвет е да са отишли до училището, в което са разпределени, за да могат да предотвратят всякакви неудобства, свързани с търсене на адрес, неотчитане на времето за отиване”, посъветва абитуриентите Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието.

Абитуриентите не трябва да забравят, че на изпита се пише с черен химикал.

Промени в организацията и оценяването на писмените работи не се предвиждат.

На предстоящите поправителни държавни зрелостни изпити за първи път квестори ще следят в реално време какво заснемат камерите. Така те ще могат да реагират на момента при засичане на евентуални нередности.

Нека в този ден, който е състезание на знанието, да бъдат отпочинали и да покажат най-доброто, на което са се научили, каза още Ваня Кастрева.

64 841 първолаци сядат на чиновете на 15 септември

64 841 е броят на първокласниците, записали се за учебната 2015/2016 г. досега. Миналия 15 септември училищния праг прекрачиха за първи път 66 953 малчугани.

Тази година училищата в София, където традиционно е трудно да се намери място в най-търсените, въведоха ред и единно класиране.

Директорите на елитни училища въведоха изискването за уседналост на родителите- също като за изборите тази есен, сред критериите за прием в 1-и клас. Някои училища поискаха минимум 6 месеца регистрация в района преди началото на записването, което от тази година за първи път е централизирано и стартира на 1 април по препоръка на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева.

Миналата година амбициозни родители превзеха желаните училища още в първия работен ден след новогодишните празници. Всъщност приемът в добро училище още от 1-и клас вече е трамплин към елитна паралелка в по-горен курс, което прави родителите особено чувствителни. Преди по-строгите правила и критерии за прием в 1-и клас в някои училища състезанието беше между шестима кандидати за място, помнят директори.

“Надявам се, че родителите са подготвили децата си за 15 септември. Това е сериозна промяна в техния живот. Важно е родителят да е близо до детето си в първите дни. Нека в началото да видят училището”, каза Ваня Кастрева. Тя съветва родителите отново да се срещнат с класния ръководител и с директора. Да разберат дали ще има родителска среща. “Нека не бързат с купуването на каквито и да било допълнителни материали преди първата родителска среща, защото началният учител ще им каже правилата за работата в неговата паралелка. Моят съвет към родителите е да бъдат част от учебния процес”, допълни заместник-министърът.