Глобално застудяване заплашва Земята

Свят

15-08-2015, 16:59

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

След 15 години ще започне малък ледников период

Международна група учени твърди, че след 15 години на планетата Земя може да се повтори малък ледников период. Той ще прилича на този от годините между 1645 и 1715. Тогава в Европа и Северна Америка е имало много студени зими, замръзнали са водите на Темза и Дунав, а Москва-река през шест месеца се покривала с лед, в някои равнини снежната покривка оставала през цялата година.

Докладът на учените е бил представен на конференция на Кралското астрономическо общество в град Ландидно (Северен Уелс), а сега той се подготвя за публикация в списание Nature, пише "Российская газета".

Съобщението предизвика бурна реакция в целия свят, както би могло да се очаква. Учените тръгнаха срещу течението, срещу световното обществено мнение. Неотдавна президентът на САЩ Барак Обама нарече главния проблем на човечеството глобално затопляне!

В момента се подготвя Световна конференция по климата, която ще се състои в края на годината в Париж. Всички държави ще бъдат задължени да намалят изхвърлянето на въглероден двуокис в атмосферата. Много учени, в това число и съмняващите се доскоро в отрицателното влияние на човека върху климата, промениха мнението си в подкрепа на рязкото намаляване на вредните газове. Макар че за това ще са необходими огромни суми. Друг вариант за предотвратяването на климатичните катаклизми няма.

Науката е доказала, че в историята на човечеството е имало няколко периода на глобално затопляне, както и периоди на глобално застудяване. Освен това е установено, че активността на Слънцето и слънчевите петна имат цикличен характер. Най-известните от тях са: 11- годишен, 90-годишен и 300-400-годишен.

Много учени се отнасят скептично към прогнозите за климата по броя на слънчевите петна. И това е разбираемо. Преди всичко, защото и досега не е ясен самият механизъм на тяхното появяване. Както отбелязва един климатолог, подобни прогнози напомнят гаданията на шаманите, доколкото са основани преди всичко на емпирически данни и на продължителността на предишните цикли.

Природата обаче не работи по хронометър и често ни поднася изненади. Това се отнася и за 24-ия слънчев цикъл, в който сега живеем. Според всички статистически данни той трябва да бъде активен, с голям брой слънчеви петна. Такива са и прогнозите на повечето астрофизици. В противоречие с това Слънцето е неочаквано пасивно.

Сега вече е ясно, че прогнозата по слънчевите петна е валидна максимум за един цикъл напред и с това се обяснява грешката относно 24-ия цикъл. По думите на Елена Попова - една от авторите на сензационното съобщение, учените са открили критерия за активността на Слънцето. И това не е броят на слънчевите петна, а промяната на магнитното поле на светилото. Учените са успели да обяснят и механизма на това защо и как се променя слънчевата активност. В резултат се е прояснила картината на поведението на Слънцето както в далечната история, така и в бъдещето.

Създаденият модел предсказва точно, че в 24-ия цикъл трябва да има спад на активността. Освен това са проверени историческите данни от 1200 година насам. А след това учените са съставили прогноза за активността на Слънцето до 3200 година.

Според Елена Попова аналог на Маундеровския минимум с малък ледников период ще има през 26-ия цикъл. И ако на границата на 17 - 18 век той е продължил около 60 години, то сегашният ще започне през 2030 - 2040 г. и ще продължи не повече от 30 години, като последствията няма да бъдат толкова силни.

Противниците на тази хипотеза твърдят, че засега няма абсолютно доказана връзка между активността на Слънцето и климата. Има само някои изследвания, които сочат такава възможност, а също и някои исторически примери, в частност - минимумите на Маундер. Няма и явни доказателства, че за глобалното затопляне е виновно човечеството. През последните 400 хиляди години е имало няколко глобални затопляния и ледникови периоди, когато на Земята въобще не е имало хора. Те са се появили приблизително преди 60 хиляди години, а интензивното изхвърляне на въглероден двуокис от човека е започнало преди 100 години.