Борисов: Вече всички наблюдават всички (видео)

Общество

15-08-2015, 14:29

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Премиерът откри новата рейдова кула във Варна

Всички институции, борещи се контрабандата у нас, имат вече достъп до данните от наблюдението по море. Така те не само ще използват информацията в работата си, но и ще се контролират взаимно. Това заяви днес министър-председателят Бойко Борисов, който откри бреговия център за управление на корабоплаването във Варна. Тук бяха и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и спортният Красен Кралев.

Изграждането на бреговия център е част от дейностите по проект "Информационна система за управление трафика на плавателни съдове", осъществен със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Общата стойност на проекта е близо 40 млн. лева, а изграждането на двата брегови центъра във Варна и Бургас възлиза на почти 4 млн. лева.

"От 10 години поне имаше големи спорове как да се съвместят системите за наблюдение. Не искам да бъда зъл на този ден - празника на Света Богордица и на Варна, но поради различни интереси това не се случваше. Сега в тази кула има работно място и за Военноморските сили, сигналите отиват и в митниците, и в БОП-а, и при данъчните. Всичко, което минава, бива засичано. За никого не е тайна, че контрабандата с горива с десетилетия е ощетявала бюджета и най-лошото - разваляла е автомобилите на хората. Сега вече всичко се проверява. И с тази система, както и с другата, която имаме по Дунава, няма да може да се извършва вече такава контрабанда. Варненската кула е близнак на бургаската по архитектура, но има един етаж с повече апаратура за радиолокацията. Така се наблюдава цялата граница от Дуранкулак до Турция, както и територията от Разград и Търговище към морето и може да се окаже помощ на всякакви бедстващи - от гранична полиция, от военните. Освен това тук има 6 работни места - по едно за всяка от изброените институтции. Така всички наблюдават всички", обясни Борисов.

ВИДЕО: Министър Ивайло Московски по време на откриването на Бреговия център във Варна

Какво още каза премиерът Бойко Борисов