Масовите отсъствия на депутатите са наказани със смешните 15 000 лв.

Най-доброто от печата

15-08-2015, 08:23

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За половин година Народното събрание е изхарчило толкова, колкото за цялата 2005 г.

Празната пленарна зала, която се превърна в ежедневие за парламента, не е довела до сериозни санкции за депутатите. От началото на годината досега Народното събрание е спестило повече от скромните 15 570 лв. от глоби на народните представители, показва отчетът за бюджетните разходи през първото полугодие, публикуван на сайта на НС. От ежемесечните справки за неоправданите отсъствия на депутатите е видно, че един от най-нередовните парламентаристи - Делян Пеевски от ДПС, например има само две неизвинени отсъствия от пленарните заседания за последните шест месеца - на 16 януари и на 26 май.

Общо 21.6 млн. лв. са разходите на Народното събрание от 1 януари досега според междинния отчет. Сумата е под половината на общия годишен бюджет от 53 млн. лв. Преди 10 години толкова струваше целогодишната издръжка на институцията. За сравнение през цялата 2005 г. парламентът е похарчил общо 21.5 млн. лв.

Най-много средства - 12 млн. лв., са отишли за заплати и други възнаграждения. Годишният таван на тези разходи е малко над 27 млн. лв. Основната депутатска заплата в момента е около 1600 лв., без допълнителните бонуси за работа в комисиите и постове. По правилник парламентът поема и допълнителни разходи на депутатите в размер на 2/3 от основното им месечно възнаграждение. Сумата се предоставя на парламентарните групи, които сами определят начина на разпределянето й. Тези средства се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните избраници.

За законодателна дейност и парламентарен контрол дотук Народното събрание е изразходвало над 2 млн. лв. "Връзката на избирателите с народните представители", както е записано в отчета, е струвала 600 хил. лв. За нуждите на "парламентарната дипломация", тоест изпращане и посрещане на делегации, групи за приятелство и пр., са разходвани 1.3 млн. лв.

6.8 млн. лв. са били разходите за административно обслужване, материално-техническо обезпечаване и социално-битово обслужване.

По програма "Икономически и социален диалог" са дадени още 300 хил. лв.

ПРИХОДИ

Парламентът отчита и близо 870 хил. лв. собствени приходи за полугодието. От тях 671 хил. лв. са дошли от продажба на услуги, стоки и продукция. Парите идват основно от продажбата на "Държавен вестник", от таксите за обнародване на актовете в него, издателска дейност, хранителния комплекс и др. Допълнително от наеми на имущество и земя са постъпили 41 хил. лв.