Еврокомисар Георгиева: Да си направим свой план "Юнкер"

Политика

15-08-2015, 08:08

Снимка:

europe.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Чрез него може да се мобилизират публични и частни финансови ресурси

България да изработи свой инвестиционен план, подобен на плана "Юнкер" - за това са разговаряли еврокомисарят Кристалина Георгиева и вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин, пише в. "Стандарт". Чрез него може да се мобилизират публични и частни финансови ресурси, с които да се финансират ясно определени инвестиционни задачи, които да водят до бърз икономически растеж и създаване на нови работни места.

Кристалина Георгиева е препоръчала България да потърси специализация в определена област - например иновации и развитие на предприемачество, и в нея да изгради капацитет на регионален и европейски лидер.

Двамата с вицепремиера Калфин са обсъдили и демографската политика на страната и възможността да се увеличи значително финансирането на програми за млади хора от българската диаспора в света, които да учат у нас. Тези средства може да дойдат от разходите за помощ за развитие, които държавата заделя всяка година.

Сред темите на разговор са били още европейската енергийна политика и повишаването на ефективността на изразходваните средства от европейския бюджет.