Хиляди се събират в Бачковския манастир за Голяма Богородица

Общество

14-08-2015, 17:25

Снимка:

©Bulgariautre.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Ще бъде отслужен молебен за здраве и отминаване на бедствията за целия български народ

В Бачковския манастир очакват хиляди богомолци за храмовия празник на Светата обител "Успение на Пресветата Богородица" - 15 август. Манастирското братство приканва всички православни християни да вземат молитвено участие в празника. Това каза за БТА игуменът на обителта отец Симон.


По стародавна традиция празникът ще започне тази вечер от 19:00 часа с малка вечерня, предшествана от литийно шествие около манастира, начело на което ще бъде копието на чудотворната икона на Света Богородица. Службата ще се води от отец Симон и ще продължи през цялата нощ, което по думите на секретаря на манастира Теодор Пеев у нас се прави единствено в Бачково.


Целият цикъл на богослуженията ще протече с певческото участие на сборна формация с едни от най-добрите у нас църковни певци от София и Пловдив, сред които и членове на хора "Роман Сладкопевец". Той ще бъде излъчван постоянно и пряко на видеостена в двора на манастира, като по този начин тези, които няма да могат да влязат в църквата, ще могат да наблюдават богослуженията, добави Пеев.


От 21:00 часа тази нощ ще се проведе всенощно бдение, което включва повечерие с Велика вечерня с изчитане на Молебния канон на Пресвета Богородица пред Чудотворната й икона, разказа игуменът. Ще бъде отслужено петохлебие, а около полунощ ще започне утренята с отслужване на Опело на Пресвета Богородица. Веднага след това пред портите на манастира, с лития, ще бъдат изнесени празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона. Там ще бъде отслужен молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ.


Призори на 15 август започва Светата литургия за празника Успение на Св. Богородица, като около 7:00 часа в двора на манастира ще бъде отслужен водосвет за здраве. В различни съдове - казани, каци, бъчви ще бъде благословена почти един тон вода, от която могат да си вземат всички присъстващи, отбеляза Теодор Пеев.


На обяд ще бъде осветен курбана, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни, споделили празника. Той ще завърши с велика вечерня.
Храмът и манастирът ще бъдат отворени докато има посетители.


От манастирското братство са се постарали да осигурят постоянен медицински екип, минерална вода. Денонощна противопожарна и полицейска охрана ще гарантират сигурността и спазването на обществения ред.


Успение на Пресвета Богородица или приетият от народа църковен празник Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво от православни, от католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло.


На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.


Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.
Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква.